Tužilaštvo BiH naredilo istragu protiv Mehmedagića i Cikotića zbog slučaja "sigurnosne dozvole"

  • 02.12.2020. 14:08

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića, ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selme Cikotića i penzionisanog službenika OBA Muriza Druškića, koji je aktuelni član Drugostepene komisije Savjeta ministara za postupanje po žalbama u predmetima bezbjednosnih provjera.

Oni su osumnjičeni za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima bezbjednosnih provjera, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Istraga se, osim toga, provodi i protiv penzionisanog radnika i aktuelnog člana Drugostupenske Komisije Savjeta ministara BiH za postupanje po žalbama u predmetima sigurnosnog provjeravanja OBA-e BiH Muriza Druškića.

"Stavlja im se na teret izvršenje krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlašćenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima bezbjednosnih provjera", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

OBA BiH je nadležna za izdavanje dozvola policajcima, a osobe kojima je odbijen zahtjev za izdavanje dozvole mogu u roku od 15 dana nakon rješenja uložiti žalbu. Tu nastupa Komisija za odlučivanje po žalbama sigurnosnih dozvola.

U sastavu Komisije su Ismail Sarić iz Ministarstva bezbjednosti, Martina Gudelj iz Ministarstva pravde, Milijana Simić iz Ministarstva odbrane, Muriz Druškić iz OBA-e, Radmila Zeljaja iz SIPA-e i Irina Neuman kao sekretarka komisije.

Sporna su bila imenovanja Ismaila Sarića i Muriza Druškića, zbog čega je u svojstvu svjedoka saslušano više osoba, mahom državnih ministara i službenika Ministarstva bezbjednosti BiH.

Kako saznaje Klix, više policijskih službenika državnih agencija podnijelo prijave jer su ostali bez posla zato što im je uskraćen pristup tajnim podacima. Među njima je i osam pripadnika Uprave policije MUP-a KS.

(Klix)

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм