Tužilaštvo BiH: Formiran predmet protiv Mehmedagića

  • 11.09.2020. 20:45

U Tužilaštvu BiH formiran je predmet na osnovu krivične prijave protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH Osmana Mehmedagića koju je dostavila grupa zaposlenih u toj agenciji, potvrđeno je za RTRS u tom tužilaštvu.

"Tužilaštvo BiH je primilo prijavu. Formiran je predmet koji je dat u rad postupajućem tužiocu. U toku su provjere navoda iz prijave", navodi se u odgovoru iz Tužilaštva BiH.

Mehmedagića optužuju za stvaranje paraobavještajnog centra u korist SDA, a u prijavi se detaljno opisuje prisna veza Mehmedagića i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.

Neki od navoda iz prijave su izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, neovlašteno prisluškivanje, sve u svrhu diskreditacije političkih protivnika SDA, prenosi RTRS.

U krivičnoj prijavi se navodi da se prisnost Mehmedagića i Debeveca vidi iz sve češćih zahtjeva OBA za posebnim istražnim radnjama, odnosno prisluškivanjem uglavnom političkih protivnika SDA i lica koja osporavaju Osmicinu diplomu što mu odobrava predsjednik Suda.

"Debevec izlazi u susret direktoru, jer mu je Mehmedagić obećao da će ga zadržati na mjestu predsjednika i spriječiti istragu koju Tužilaštvo sprovodi protiv njega. Debevec i Mehmedagić su pokušali i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH da zaustave slanje dopisa Tužilaštva BiH prema Interpolu u vezi sa imovinom i identitetom Debeveca u Španiji, ali su radnici DKPT odbili da učestvuju u tim radnjama", navodi se u dijelu krivične prijave.

U Mehmedagićevu odbranu stali su portali i novinari koji su, kako se navodi u prijavi, na platnom spisku OBA. Ranije su nastojali da diskredituju sve koji istražuju validnost Osmicine diplome, a sada dezavuišu javnost spinovima da krivičnu prijavu nisu pisali zaposleni u Agenciji, prenosi RTRS.

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević kaže da je prijava osnovana, te da je Tužilaštvo dužno sprovesti temeljnu istragu.

On navodi da je OBA danas muslimanska milicija SDA.

"Ona je Hezbolah SDA, Osman Mehmedagić je čovjek koji je počinio djela falsifikovanja diplome i koji je pretvorio državnu agenciju u privatnu, stranačku vojsku i Debevec mu je tu pomogao", ističe Galijašević.

Galijašević kaže i da Debevec kao državljanin Španije nikako ne može biti predsjednik Suda BiH.

"Ne može španski državljanin biti predsjednik Suda BiH, istovremeno u Španiji ne može biti neko ko je državljanin BiH, jer Španija nema međudržavni ugovor o dvojnom državljanstvu sa BiH. On se morao odreći jednog, jer vara i Španiju i BiH", napominje Galijašević.

U Ambasadi Španije u Sarajevu za RTRS je rečeno da ne mogu potvrditi, a ni demantovati da Debevec ima njihovo državljanstvo.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.