Njujork

Turkovićeva planira bez ovlašćenja da se obrati Savjetu bezbjednosti

  • 29.06.2021. 09:02

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj će zemlje članice razmatrati ostavku Valentina Incka, trebalo bi da bude održana danas.

Sjednica je zakazana na insistiranje Rusije, nakon što je predstavnik Estonije, koji predsjedava ovom tijelu, pokušao da zaobiđe ovu tačku dnevnog reda.

U Njujorku boravi i ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Bisera Turković, koja planira da se obrati Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Za ovo obraćanje Turkovićeva nije dobila podršku Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

"Poučen ranijim iskustvima u vezi s ponašanjem ministarke Bisere Turković, a na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iz predostrožnosti je obavijestio ambasadora Estonije u UN-u Svena Jirgensona da Turković nema ovlašćenje da govori na predstojećoj sjednici", poručili su iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Iz Kabineta su naveli da je u pismu naglašeno da je razlog za izostajanje saglasnosti "jednostrani, politički nekorektan i maliciozan sadržaj izlaganja te da u vezi s imenovanjem visokog predstavnika za BiH nema konsenzusa svih strana potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Dodao je da je odgovornost na Turković jer, "iako svjesna da nema saglasnost najvišeg tijela odgovornog za vanjsku politiku BiH, ipak pokušava osigurati poziv za obraćanje". Dodik je u pismu pozvao ambasadora Estonije da zaustavi "političku i diplomatsku zloupotrebu pozicije ministra vanjskih poslova".

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм