Strasti se ne stišavaju

Trojna koalicija u Federaciji na udaru brojnih korisnika društvenih mreža

  • 14.12.2019. 19:15

Ni danas se ne stišavaju strasti oko potpisivanja koalicionog sporazuma nove bošnjačke trojke koju čine nekadašnji ljuti protivnici SDA, DF i SBB. Za samo dva časa uspjeli su da se izmire i zaborave teške riječi izrečene ranije.

"Nikada više koalicija sa Radončićem", Bakir Izetbegović, predsjednik SDA 20.10.2017.

"Moja iskustva sa SDA su katastrofalna. Gade mi se", Željko Komšić, predsjednik DF-a 24.2.2019. 

"Trebam li skočiti s tornja da dokažem da nas učešće u vlasti ne zanima", Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a 13.3.2019. 

Upravo ove izjave i jučerašnje iznenadno pomirenje koje je rezultiralo podjelom vlasti na svim nivoima pokrenuli su lavinu komentara na društvenim mrežama. 

Dogovor je posebno pogodio aktuelnu vlast u Kantonu Sarajevo iz koje su, dogovorm sa SDA, ispali DF i SBB koji će, sada, u rušenje dojučerašnjih istomišljenika. Posebno je na udaru kritika predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić. 

Neki su pravili skečeve na njegov račun koji je ovim potezom mnoge razočarao. Mnogi su ovaj čin okarakterisali kao izdajništvo, pogotovo pripadnici nekada vladajuće šestorke, a sada opozicione četvorke u Kantonu Sarajevo. Oni nisu štedjeli sa prijedlozima imena za novu koaliciju i to na konto jučerašnje izjave lidera SDA da se koalicija zove po datumu potpisivanja pakta.

"Samo bih ja jednu napomenu dao, ja sam predviđao da će se ovakva stvar desiti, je li na pres konferencijama da ćemo napraviti jednu vertikalu, jedan paket, pa bi se usudio dati jednu prognozu – danas je petak 13. nekima neće biti sretan, ali sam uvjeren evo da će biti dobar za BiH", rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Petak 13. i obećanja koja stižu od pomirenih političkih neprijatelja nisu uvjerila Sarajlije. Trojka im ne ulijeva optimizam. 

"Pravo da vam kažem izdaja na sve strane i sa jedne i sa druge strane, čovjek ne zna šta oni više rade".

"Toliko sam razočaran u našu vlast da ne trebam vam ništa pričati".

"Nemojte života vam, to su za mene obični da ne kažem šta", poručili su građani Sarajeva.

SDA, DF i SBB dogovorili su raspodjelu vlasti u Savjetu ministara koje pripadaju Bošnjacima. Ministar spoljnih poslova BiH biće Bisera Turković, bezbjednosti Fahrudin Radončić, a odbrane Sifet Podžić. Jedinstveno će djelovati i u federalnoj i kantonalnim Vladama, a zanimljivo je da će srpske pozicije u Federaciji popuniti kadar DF-a i to iz kvote koja je manja od 2,5 odsto. 

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија