Raskoš u institucijama BiH

Tri ministarstva dobila mišljenje s rezervom

19:32, 10.08.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Predsjedavajući Savjeta ministra Bosne i Hercegovine pred kraj mandata ne može se pohvaliti velikim uštedama. Denis Zvizdić prošle godine potrošio je skoro 300 hiljada maraka na putovanja, najvećim dijelom u inostranstvo.

Od toga, 50 hiljada maraka, predsjedavajućem još uvijek aktuelnog saziva, trebalo je da zajedno sa saradnicima, putuje u Sjedinjene američke države. Brojna delegacija koja ide u pratnji Zvizdića i jeste najveći problem, navodi se u revizorskom izvještaju za prošlu godinu. U Srbiju i Crnu Goru u pratnji je išlo desetak osoba, a revizorima nisu pramakli ni visoki računi, koji premašuju i hiljadu maraka po noćenju. 

Revizori su preporučili da se ubuduće u Savjetu ministara više pažnje posveti planiranju troškova, kao i da je potrebno donijeti interni pravilnik kojim bi bio definisan sastav delegacija koje prate predsjedavajućeg na službenim putovanjima. 

Imao je šta revizor da zamjeri i BH Parlamentarcima koji su na službena putovanja prošle godine potrošili oko 718 hiljada maraka. O efektima posjeta u inostrastvo, uglavnom se malo zna, ali su BH poslanici najviše putovali na međunarodne koferencije. Po povratku u BIH, papirologija im nije jača strana, pa su revizori uočili nekoliko propusta. 

"Nepostojanje kvalitetnog plana putovanja sa analizama opravdanosti, nedostatak prateće dokumentacije iz koje bi se utvrdili svi potrebni elementi za obračun i opravdanosti troška (pozivi, agende, ko snosi troškove, itd.), nepravovremeno pravdanje putnih naloga, naveli su revizori. 

U svakom slučaju, BH poslanici će na posao početkom septembra, a ministri, iako tvrde da nema predaha, ove sedmice nisu zasjedali, iako je migrantska kriza u punom jeku. Ako je išta vrijedno pažnje, onda je to ukidanje bijelog hljeba, poručuju iz nevladinog sektora, iako je, tvrde, tu privilegiju trebalo mnogo ranije ukinuti. 
 
Dužnosnci, konkretno na državnoj razini, sigurno neće osjetiti taj manjak, jer kao što sam rekao, oni mjesečno zarađuju, pa čak i sedam tisuca, maraka. Oni sa malo boljim primanjima, za mandat 250 hiljada, neki i 300 hiljada KM, tako da njima to nije bilo neophodno u tim vrijednostima," kaže Ivica Čavar, iz CCI.
 
Bez obzira na enormno visoka primanja, revizori su imali šta da zamjere BH instittucijama. Tri ministarstva dobila su mišljenje s rezervom, a najčešće zamjerke tiču su zapošljavanja mimo procedura, loše planiranih putnih troškova i propusta u javnim nabavkama.