Mirko Šarović i Ji Ping

Trgovinska saradnja sa Kinom dostigla 700 miliona evra

  • 11.02.2019. 15:14

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović i novoimenovani ambasador Kine u BiH Ji Ping ocijenili su danas da je ekonomska i trgovinska saradnja dvije zemlje u porastu i da taj trend treba da bude nastavljen.

Sagovornici su se saglasili da je važno da uspješna saradnja bude nastavljena i u ovoj godini, sa fokusom na započete energetske i infrastrukturne projekte kao što je izgradnja putne infrastrukture u Republici Srpskoj, te gradnja Bloka 7 Termoelektrane "Tuzla", kao i u okviru globalnog projekta "Jedan pojas, jedan put" i saradnje "16 plus jedan". 

"Trgovinska saradnja sa Kinom dostigla je 700 miliona evra, što je porast od 100 odsto u odnosu na prethodni period, a to je za malu zemlju, kakva je BiH, značajan uspjeh", istakao je Šarović, koji je i nacionalni koordinator za saradnju sa Kinom. 

On je podsjetio da su u proteklom periodu dvije zemlje potpisale važne sporazume za unapređenje ekonomije - u oblasti poljoprivrede i veterinarstva, a BiH je prvi put omogućen izvoz hrane životinjskog porijekla u Kinu. 

Konstatovano je da se odnosi dvije zemlje ubrzano unapređuju u svim oblastima i da se očekuje da će, zahvaljujući sporazumu o viznoj liberalizaciji, ove godine BiH posjetiti oko 100.000 kineskih građana. 

Ping je posebno naglasio da Kina pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa BiH, te da veliki broj kineskih građana i privrednika želi da posjeti i ulaže u BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок