Tačan broj ukradenih djela nepoznat

Trgovina umjetninama na trećem mjestu ilegalne trgovine u BiH

  • 11.04.2019. 22:44

Trgovina umjetninama treći je najčešći oblik ilegalne trgovine u BiH, odmah nakon oružja i narkotika. Tačan broj ukradenih djela je nepoznat, jer BiH još ne posjeduje nacionalnu bazu ukradenih umjetnina.

"Mi smo na stranici Centra protiv krijumčarenja umjetninama objavili i napravili bazu nestalih djela na osnovu podnesenih prijava i u našoj bazi se nalazi 180 djela za kojima se traga.Muzeji, galerije i slično koji se bave čuvanjem, da kažem kulturnog blaga, moraju raditi inventare i popise. Sigurno da je situacija možda i alarmantnija negi što mislimo.", kaže Dženan Jusufović, predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetninama. 

Oko 6 odsto svjetske ilegalne trgovine umjetninama zabilježeno je u Jugoistočnoj Evropi. Posljednja velika krađa u BiH desila se u Sarajevu u ateljeu Marija Mikulića. Samo mali broj djela policija je uspjela pronaći, a za ostalim trag je izgubljen.  Kazne za takva krivična djela nisu adekvatne. 

"Za tešku krađu imate propisanu kaznu, zavisno o kojem zakonu se radi, 5 godina ili 8, bez obzira gdje je kvalifikovani oblik tog djela krađa umjetnina, a ne uzima se u obzir vrijednost ukradene umjetnine. Tako da možete imati situaciju da imate vrijednu umjetninu od milion ili milion ipo maraka koja je ukradena, a relativno malu kaznu", kaže Vedran Alidžanović, tužilac kantonalnog Tužilaštva tuzlanskog kantona i edukator seminara. 

Francuski stručnjaci došli su da poduče sudije, tužioce i policiju kako da se na najbolji mogući način izbore s ovim problemom. Potpisan je memorandum o saradnji Francuske ambasade i Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca Republike Srpske.

"Centar za edukaciju sudija i javnih tužilaca od ovog momenta, od potpisivanja sporazuma o saradnji očekuje dovođenje većeg broja Francuskij eksperata u borbi protiv ilegalne trgovine nekretnina", kaže Mila Čolić, načelnik Sektora za stručno usavršavanje u Centru za edukaciju sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj.

"Osim ljudi koji rade na ovim pitanjima u policiji i pravosuđu, izuzetno je važno istaći da je važno podizanje svijesti kod političara, ali i građana. To je nešto na šta mi računamo ovdje i nadamo se da ćemo uspjeti u tome, da bi bilo moguće vidjeti rezultate u narednom periodu", kaže Gijom Ruson, ambasador francuske u BiH.

Veliki problem u BiH stvaraju krađe sa arheoloških iskopina. Posljednja je vezana za pronalazak kljova mamuta iz neolitskog doba, koji su određenim kanalima završili na tržištu Zapadne Evrope.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм