Vlada FBiH

Transplantacijska medicina da bude prioritet kliničkih centara

  • 31.10.2019. 13:10

Vlada Federacije BiH obavezala je kliničke centre u FBiH da transplantacijska medicina bude prioritet u njihovom radu, a da Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja prati izvršenje ugovora zaključenih sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju transplantacije, naročito u dijelu plaćanja bolničkih koordinatora.

Osnivači dijaliznih centara obvezni su da u svojim budžetima za narednu godinu obezbijede sredstva za nabavku dijaliznih aparata i sredstva za aktivnosti na podizanju svijesti javnosti o značaju doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja, zaključeno je na današnjoj sjednici federalne Vlade u Sarajevu.

Vlada je utvrdila da za člana uprave privrednog društva sa većinskim učešćem državnog kapitala ne može biti imenovano lice koje u vrijeme raspisivanja javnog konkursa ima 65 i više godina starosti, kao i koje bi za vrijeme trajanja mandata navršilo 65 godina života, te ispunilo zakonom predviđene uslove za penzionisanje.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela odluku o visini plata direktora i novčanih naknada za rad u upravnim i nadzornim odborima Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Pazarić, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica - Drin, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Bakovići, Zavoda za odgoj muške djece i omladine - Sarajevo i Ustanove iz djelokruga socijalne zaštite - Ljubuški.

Mjesečna neto plata direktora utvrđena je u rasponu od dvije do tri prosječne neto plate u FBiH, a mjesečna novčana naknada za rad u upravnim i nadzornim odborima utvrđena je za članove u visini 60 odsto od prosječne neto plate u FBiH i 80 odsto za predsjednike.

Vlada je prihvatila zaduženje FBiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta regionalne deponije za čvrsti otpad u Živinicama, u iznosu do pet miliona evra.

Cilj ovog projekta je izgradnja regionalne sanitarne deponije i reciklažnog dvorišta.

Тагови:
  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок