Lazar Prodanović

Tragično je da Mektić bude ministar bezbjednosti

  • 24.08.2018. 16:57

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović smatra da je odluka Obavještajno-bezbjednosne agencije i Ministarstva bezbjednosti BiH da se ruskom književniku Zaharu Prilepinu, koji je označen kao prijetnja po nacionalnu bezbjedost BiH, zabrani ulazak u ovu zemlju, najsramnija i protiv interesa bilo koga u BiH.

"Ako je prijetnja po nacionalnu bezbjednost BiH dolazak Prilepina na manifestaciju obilježavanja `Kočićevog zbora`, šta su onda povratnici sa sirijskog ratišta ili migranti bez ikakvih dokumenata", upitao je Prodanović. 

On je podsjetio da je Petar Kočić bio književnik i poslanik u austrougarskom saboru u BiH i jedan od boraca za prava Srba u BiH pod Crno-žutom monarhijom. 

"Ako se zabrani dolazak književniku Prilepinu da zbori na `Kočićevom zboru`, a to ne urade ni značajne evropske zemlje, onda to dokazuje da se neko u BiH utrkuje da rasplamsa antirusko raspoloženje, dok se, istovremeno, Ruska Federacija apsolutno ničim ne miješa u unutrašnje stvari BiH, poštujući Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Prodanović Srni. 

On je istakao da je u ovom slučaju riječ o antiruskom i antisrpskom raspoloženju i načinu dodvoravanja političkom Sarajevu i nekim međunarodnim krugovima. 

"Nažalost, tragična je situacija da Dragan Mektić bude ministar bezbjednosti BiH. To je ponižavajuće za Srbe u Republici Srpskoj, jer od kada je imenovan na ovu funkciju samo radi za ličnu promociju", rekao je Prodanović. 

On je naglasio da će i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak imati neprijatnosti zbog niza gluposti koje ministar bezbjednosti BiH pravio od kada je u zajedničkim institucijama u BiH. 

"Ruska Federacija će uložiti protestnu notu BiH, a Crnadak će morati da objasni koji su motivi stavljanje književnika Prilepina na listu kao prijetnja nacionalnoj bezbjednosti BiH", rekao je Prodanović. 

On smatra da ovakav postupak nije poznat u međunarodnoj diplomatiji i javnosti, osim iz vremena kada je Salmanu Ruždiju zbog njegovog književnog djela prijećeno smrću od njegove matične zemlje. 

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu juče je zabranjen ulazak u BiH, navodno iz bezbjednosnih razloga. Ovu naredbu donijela je OBA 26. marta. 

U obrazloženju rješenja, koje je u posjedu Srne, navodi se da bi boravak Prilepina na teritoriji BiH predstavljao "prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH".