Predsjedavajući Savjeta ministara

Tegeltija: Zakon o VSTS amandmanima mijenjati u Parlamentu

  • 23.06.2021. 17:49

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je na današnjoj sjednici Savjet ministara usvojio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH koji je jedan od zahtjeva Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa, te druge tranše makrofinansijske pomoći EU.

"Zakon je dugo pripreman, Ministarstvo pravde je prošlo mnogo usaglašavanja od Venecijanske komisije, Evropske komisije, u samoj izradi i pripremi zakona učestvovali su mnogi i nažalost nismo uspjeli postići potpunu saglasnost u vezi sa ovim zakonskim rješenjem", rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu.


Tegeltija je rekao su on i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac glasali protiv predloženih izmjena i dopuna.


"Procjena je bila da je bolje da taj zakon ide u parlament, gdje postoji mogućnost da se kroz amandmane u oba doma sve usaglasi i dileme razriješe, nego da to držimo i dalje kao neusaglašen materijal Savjeta ministara", istakao je Tegeltija.


On kaže da su glasali protiv iz dva ključna razloga.


"Prije svega, što postoje dijelovi ovog zakona koji VSTS-u daju ovlaštenja za koja on objektivno u ovom trenutku nema ni materijalne ni tehničke kapacitete i teško da će ih ikada moći obezbijediti, s obzirom da te poslove koji mu se žele dodijeliti rade specijalizovane institucije unutar poreskih uprava, tužilaštava", naveo je Tegeltija i dodao da je njihov stav bio da VSTS teško može organizovati te službe.


Tegeltija je dodao da se nada da će se u parlamentarnoj proceduri shvatiti da je to dio koji ne treba da se nađe u zakonu.


"Ozbiljna rezerva postoji i u vezi sa Strategijom za reformu pravosuđa", rekao je Tegeltija, ocijenivši da treba pripremiti cjelovit paket zakona koji se tiču rada pravosuđa.


Tegeltija je naveo da je Savjet ministara danas usvojio odluku o privremenom finansiranju institucija BiH za treći kvartal, te kompletirao tim BiH za pregovore sa Hrvatskom o Trgovskoj gori.


Prema njegovim riječima, odluka o privremenom finansiranju institucija BiH za treći kvartal ove godine donijeta je na kraju drugog kvartala jer je postojalo uvjerenje da će Predsjedništvo BiH usaglasiti prijedlog budžeta BiH za ovu godinu i uputiti ga u parlamentarnu proceduru, te da neće biti potrebe za još jednom odlukom o privremenom finansiranju.


"Nažalost, nema saglasnosti u Predsjedništvu BiH da se prijedlog zakona o budžetu uputi u parlamentarnu proceduru", konstatovao je Tegeltija.


Precizirajući da je danas donijeta odluka o privremenom finansiranju identična prethodnim dvjema, Tegeltija je rekao da privremeno finansiranje znači da neće moći biti finansirani određeni projekti važni za građane BiH.


"Nadamo se da će Predsjedništvo BiH uspjeti da se usaglasi i budžet uputi u proceduru", dodao je Tegeltija.


Ocijenivši veoma važnim kompletiranje ekspertskog tima BiH koji će sa hrvatskom stranom analizirati sve podatke koji su važni kada je riječ o izgradnji odlagališta na Trgovskoj gori, Tegeltija je izrazio uvjerenje da će ovaj tim dokazati da se radi o pogrešnoj lokaciji koja nije bezbjedna za građane BiH, od Novog Grada pa južnije do Bihaća.


Tegeltija je najavio da će Savjet ministara raditi do sredine jula, kada će, poput ostalih institucija BiH, ukoliko ne bude potrebe za hitnim sjednicama, napraviti pauzu u radu.

(Srna)