VSTS

Tegeltija za ATV: Proizvoljna i isključiva tvrdnja sudije Evropskog suda

  • 19.02.2020. 17:02

Potpuno proizvoljna i isključiva je tvrdnja sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Farisa Vehabovića  da se status i izbor stranih sudija u sudu BiH može urediti  isključivo izmjenama Ustava BIH a ne Zakonom. 

Naime odredba člana 6. Stav 1 tačka d) Ustava BIH govori potpuno drugačije i glasi:

“d) Za imenovanja koja se budu vršila nakon isteka perioda od pet godina od prvih imenovanja, Parlamentarna skupština može zakonom predvidjeti drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.”

Prema tome, iz ove Ustavne odredbe potpuno je jasno da je Ustav BiH predvidio mogućnost da se nakon isteka 5 godina , izbor sudija koje bira Predsjednik suda za ljudska prava, može urediti mino ustavne intervencije  odnosno donošenjem nižeg pravnog akta od Ustava, u ovom slučaju Zakona.

Dakle, nakon isteka 5 godina, niti to moraju biti stranci niti ih mora birati predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, naravno pod uslovom da o tom Parlamentarna skupština BIH donese odgovarajući Zakon, a što joj je omogućila odredba člana 6. Stav 1. Tačka d. Ustava BiH.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)