Gost Večernjih vijesti

Tegeltija za ATV: Američki ekspert neće biti uključen u predmete Tužilaštva BiH

  • 12.07.2018. 22:58

Američki pravni ekspert u Tužilaštvu BiH će imati samo savjetodavnu ulogu i neće biti uključen u predmete, već će se baviti unutrašnjim procesima organizacione prirode što bi trebalo da pomogne efikasnijem radu Tužilaštva. Ovo tvrdi Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, koji je gostovao u Večernjim vijestima ATV-a.

Tegeltija priznaje da je čuo kritike i ocjene da rad američkog savjetnika neće biti kompatibilan sa praksom Tužilaštva BiH, jer dolazi iz drugačijeg pravnog sistema, ali da u krivično-procesnom pravu to baš i nije tako. 

"Mi danas imamo krivičnu proceduru koja mnogo više liči na američku nego na evropsku, jer smo mi još 2003. godine preuzeli anglosaksonski krivično-procesni sistem. Prema tome, ta iskustva iz Amerike i Velike Britanije su najkompatibilnija kada je u pitanju organizacija posla u Tužilaštvu BiH u takvoj vrsti procedure. Ja neću da kažem da li je takva procedura dobra ili loša, ali ona je takva kakva jeste. Moram da naglasim još jednu veoma bitnu stvar: Svaki organ u BiH samostalno odlučuje s kim će zaključiti određene protokole o saradnji, pa tako i Tužilaštvo. Tužilaštvo BiH i Ambasada SAD su se usaglasili o angažovanju američkog pravnog eksperta u Tužilaštvu i to je došlo u VSTS na odobrenje. VSTS je preispitao da li je takav angažman u suprotnosti sa propisima, a pošto nismo našli da je u suprotnosti, odobrili smo ga. Istovremeno smo naglasili glavnom tužiocu, da u protokolu koji će biti potpisan u naredna tri do četiri mjeseca, bude striktno i jasno naglašeno da taj američki pravni ekspert neće biti uključen u žive, tekuće predmete Tužilaštva BiH", istakao je Tegeltija, koji je prije dva dana dobio novi mandat u VSTS-u.

Govoreći o povjerenju koje mu je ponovo ukazano, Tegeltija kaže da je to i potvrda dobrog dosadašnjeg rada.

"Kada vas za člana Savjeta podrži 83 odsto sudija u RS, koji su moja izborna baza, i kada vas podrži 13 od 14 članova Savjeta, mislim da je to rezultat koji govori sam za sebe i koji je istovremeno i potvrda onog što smo uradili u proteklom periodu, ali i demant svih onih osporavanja i tvrdnji kako je VSTS, pa i ja lično, pod nekakvim političkim uticajima ovih ili onih političkih aktera u BiH", kaže Tegeltija.

Navodeći planove za naredni period, on ističe da će to biti kontinuitet započetog.

"Postoje još neka područja pravosudnog rada koja nisu dovoljno kvalitetna i gdje očekujemo poboljšanja, prvenstveno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i procesuiranja predmeta ratnih zločina. Uvjeren sam da ćemo u periodu koji je pred nama postići puno značajnije rezultate i u toj oblasti", ističe Tegeltija.

Predsjednik VSTS-a je najavio i skori izbor glavnog tužioca BiH.

"Izbor glavnog tužioca je nešto što će se dešavati vrlo brzo. Sa stupanjem na snagu novog Poslovnika VSTS-a, a mislim da sutpa na snagu 19. ovog mjeseca, biće raspisan novi konkurs za sve rukovodeće pozicije u pravosuđu, jer tako to predviđa Poslovnik u svojim prealznim i završnim odredbama. Nakon što se ljudi prijave, tu će biti i konkurs za glavnog tužioca i njegove zamjenike, imamo jednu prilično složenu proceduru koja je nova, i nakon što se obavi sva ta procedura, ja očekujem negdje u septembru ili oktobru da ćemo mi izvršiti taj izbor glavnog tužioca", poručio je Milan Tegeltija.