Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta

Tegeltija: VSTS priznao da je odlučivao član za koga je traženo izuzeće

  • Извор: СРНА
  • 24.08.2021. 15:51

Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija izjavio je Srni da je ovaj savjet priznao da je u disciplinskom postupku koji se vodi protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić odlučivao član za koga je traženo izuzeće i da se odluka VSTS o izuzeću predsjednika Halila Lagumdžije mora smatrati ništavom.

Tegeltija je ocijenio da su tvrdnje iz VSTS-a potpuna besmislica i da potpredsjednica ove institucije Sanela Gorušanović Butigan nije mogla odlučivati o izuzeću predsjednika VSTS-a Halila Lagumdžije sve dok se ne odluči o njenom izuzeću.

- Za Butiganovu je traženo izuzeće iz disciplinskog postupka koji se vodi protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić i ona ni na koji način nije mogla odlučivati o zahtjevu za izuzeće Lagumdžije, ni kao potpredsjednica, ni kao član VSTS, dok se ne odluči o zahtjevu za njeno izuzeće - rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, pošto kvorum za odlučivanje VSTS čini 11 članova, 10 nije dovoljno.

- Odluka o izuzeću predsjednika VSTS mora se smatrati ništavom jer je u njenom donošenju učestvovao član koji je obuhvaćen zahtjevom za izuzeće. Ako potpredsjednica nije mogla odlučivati o zahtjevu za izuzeće predsjednika samostalno, jer postoji zahtjev za izuzeće, nije mogla ni kao član Savjeta i to je kristalno jasno - ocijenio je Tegeltija.

On je dodao da su "isti razlozi eliminisali potpredsjednicu iz odlučivanja o zahtjevu za izuzeće predsjednika, bilo da o tome odlučuje kao potpredsjednica ili kao član Savjeta".

- Sve ostalo je dovođenje u zabludu i igranje i zloupotreba odredaba o izuzeću članova VSTS-a - zaključio je Tegeltija.

Srni je u VSTS-u rečeno da je o izuzeću predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Halila Lagumdžije u disciplinskom postupku koji se vodi protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić odlučivalo 11 članova Savjeta čiji su glasovi važeći.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.