Predsjedavajući Savjeta ministara

Tegeltija: Vrijeme je da Srbin bude direktor UIO BiH

  • 20.07.2020. 08:34

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da je Savjet ministara otkočio proces imenovanja rukovodilaca na nivou BiH i da se to nastavlja, istakavši da je došlo vrijeme da u fotelju direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH dođe neko iz reda srpskog naroda.

Tegeltija je dodao da novih blokada ne smije biti i da, zarad dobrog rada institucija, moraju na vrijeme dobiti rukovodioce institucija.

"Proces imenovanja rukovodilaca institucija na nivou BiH od izuzetnog je značaja za njihov rad. Određena imenovanja su završili prije više od mjesec u institucijama Savjeta ministara, a ovo su bila važna imenovanja gdje su završene konkursne procedure i bilo je važno pokazati da možemo postići dogovor o poštivanju konkursne procedure kada je u pitanju izbor kadrova", rekao je Tegeltija za "Glas Srpske".

On kaže da je siguran da će, nakon nekoliko mjeseci prekida u normalnom funkcionisanju institucija sa stanovišta rukovođenja, biti unaprijeđen rad institucija.

"Možda je i najvažnija poruka da ćemo, kako budu isticali mandati pojedinim rukovodiocima, na vrijeme birati njihove nasljednike ili nekima obnoviti mandate", istakao je on.

Prema njegovim riječima, UIO BiH je važna institucija i razumljivo je da postoji interesovanje ko će njome rukovoditi u idućem periodu.

"Ne znam zašto se priča postavlja na relaciju Bošnjaci - Hrvati. Treba znati da se Srbi nikada nisu nalazili na čelu Uprave. Dva mandata je direktor bio iz reda Bošnjaka, dva iz reda Hrvata i smatram da je došao red na srpski narod, a tako je i dogovoreno kada je formirana ta Uprava, da će se direktori mijenjati po nacionalnom ključu. Sa stanovišta Republike Srpske, došlo je vrijeme i trenutak da na čelo Uprave za indirektno oporezivanje dođe direktor iz srpskog naroda", rekao je Tegeltija.

On je dodao da će pregovori i dogovori vjerovatno duže trajati nego za ostale pozicije.

Tegeltija kaže da niko sebi ne smije i ne treba dozvoliti bilo kakvu blokadu, te napomenuo da je nažalost mnogo onih koji smatraju da je blokiranje druge strane važan nacionalni interes, a onda se pokaže da se, kada blokirate, i sami nađete u blokadi.

"Stanje u društvu i u svijetu, prije svega zbog pandemije virusa korona, dovodi nas u situaciju da moramo biti okrenuti sami sebi, da se dogovaramo, razgovaramo i unapređujemo našu saradnju, a ne da idemo u bilo kakve blokade, iz bilo kojeg razloga. Blokade nikada nisu bile rješenje", rekao je on.

Tegeltija kaže i da nema prepreka za održavanje lokalnih izbora dodavši da, i da nije usvojen budžet, postoji način da se obezbijedi potreban novac.

Nažalost, istakao je, u BiH bi mnogi da ne bude izbora, ali oni su važni za građane u lokalnim zajednicama da budu u prilici da biraju, odnosno da potvrde da li je vlast dobro radila ili da traže nekog drugog da bolje radi.

"Važno je i pokazati da je BiH zrelo demokratsko društvo koje sprovodi izbore u rokovima koji su definisani zakonima", smatra Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da se BiH, kao i sve zemlje u svijetu, susreće sa do sada neviđenom situacijom, a to je zdravstveni problem koji se pretvara i u ogroman ekonomski problem.

"Procjene su govorile da će u ovom momentu borba za zdravlje biti iza nas i da ćemo se posvetiti ekonomiji, ali je pandemija uzela maha. Susrećemo se sa gubitkom radnih mjesta, dodatnim najavama gubitka pojedinih tržišta za naše privredne subjekte, što će sigurno dovesti i do novih gubitaka radnih mjesta. Situacija je dosta teška. Moramo postići konsenzus svih nivoa vlasti u vezi sa mjerama koje je potrebno sprovoditi", rekao je Tegeltija.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина