Sastanak u Tirani

Tegeltija: Utisak da EU stvara iluziju otvorene politike proširenja

  • Извор: СРНА
  • 14.09.2021. 15:27

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas na radnom ručku lidera zemalja Balkana sa kancelarom Njemačke Angelom Merkel u Tirani da je proširenje EU na zemlje regiona dvosmjerni proces i da je potreban novi impuls, kako procesu proširenja, tako i procesu pristupanja.

"Opšti je utisak da EU stvara iluziju otvorene politike proširenja, istovremeno držeći izglede za pristupanje što udaljenijim. Promjena ovakve politike bi bila impuls za dinamizaciju reformi", ocijenio je Tegeltija.

Tegeltija smatra da bi zemljama zapadnog Balkana trebalo omogućiti značajniju ulogu i učešće u procesima EU i tješnje veze sa EU i prije formalnog ispunjavanja kriterijuma i uslova za članstvo, saopšteno je iz Savjeta ministara.

On je naglasio da se reforme ne sprovode radi članstva, već unapređenja kvaliteta života građana, ali da zamor od procesa proširenja, koji je evidentan, nikome ne donosi dobro i usporava sve procese.

Tegeltija je rekao da je zajednički cilj - skraćenje maratonskog vremenskog okvira za ostvarivanje napretka u procesu proširenja i pristupanja EU.

On je ukazao da je kriza izazvana širenjem pandemije kovida 19 podsjetila na značaj saradnje, solidarnosti i efikasne koordinacije.

Tegeltija je ocijenio da je Berlinski proces podigao regionalnu saradnju na viši nivo i dao značajan doprinos ubrzavanju rješavanja nekih pitanja i unaprijedio povezanost zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, Berlinskim procesom se podstiče investiranje u infrastrukturne i projekte povezanosti, što je osnovni pokretač za ekonomski napredak regiona. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.