Predsjedavajući Savjeta ministara

Tegeltija: U BiH dostupno 130.000 vakcina protiv virusa korona

18:56, 31.03.2021.
Izvor: Srna
Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija istakao je da BiH danas ima više registrovanih vakcina nego što to ima susjedna zemlja koja je članica EU, te da je zaključno sa današnjim danom u BiH dostupno 130.000 vakcina protiv virusa korona.

Tegeltija je izjavio za Srnu da je uvjeren da će BiH u drugom kvartalu ove godine ući u redovan sistem vakcinisanja građana dinamikom koja je planirana, s obzirom da je predviđeno da će u tom periodu stići 697.200 vakcina.

On je naglasio da je tokom današnjeg sastanka sa premijerima Republike Srpske i Federacije BiH Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem, ministrima zdravlja Alenom Šeranićem i Vjekoslavom Mandićem, ministrom civilnih poslova u Savjetu ministara Ankicom Gudeljević, te šefom Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta razgovarano o dinamici nabavke vakcina za drugi kvartal ove godine.

Predjsedavajući Tegeltija je rekao da su premijeri Višković i Novalić informisali učesnike sastanka da dobavljači vakcina ne žele da pregovaraju isključivo sa BiH, te da je izražena spremnost Savjeta ministara da pomogne gdje god je to moguće.

"Mislim da zajednički treba da nosimo teret nabavke vakcine", poručio je Tegeltija ističući koordinirajuću ulogu Savjeta ministara u čijoj nadležnosti nije nabavka vakcina.

On je rekao da je predsjednik Vlade Republike Srpske izvjestio učesnike sastanka da Srpska ima ugovorene isporuke sa ruskim dobavljačima vakcine, ali da još nema tačnu dinamiku kako će se ona kretati u drugom kvartalu.

"Premijer Novalić je rekao da ne može reći kakva će biti dinamika isporuke direktne nabavke vakcina i obavijestio nas da je Vlada Malezije donijela odluku o ispuruci 50.000 doza vakcina", rekao je Tegeltija.

On je ponovio da je Savjet ministara tu da koordinira pri nabavci vakcina, šalje pisma u njihovu ime prema proizvođačima.

"Mi ne kupujujemo vakcine, niti bilo šta za koronu. MI smo iz budžeta zajedničkih institucija doznačili 40 miliona KM budžetima entiteta za zdravlje ljudi, za njihove zdrvatsvene ustanove. Obezbijedili smo sve što je bilo u našoj nadležnosti", istakao je Tegeltija.