Savjetnik srpskog člana Predsjedništva

Tegeltija: Turkovićeva ponovo postupa suprotno Dejtonskom sporazumu

  • Извор: СРНА
  • 15.09.2021. 12:24

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva za pravna pitanja Milan Tegeltija rekao je Srni da "upozorenje" građanima BiH da ne putuju u Srbiju koje je poslala ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković predstavlja novu uzurpaciju i ponašanje suprotnom Dejtonskom mirovnom sporazumu i istakao da Predsjedništvo BiH, kao nadležno za spoljnu politiku, nije utvrdilo da postoji ikakav problem u odnosima dvije zemlje.

Tegeltija pita odakle pravo ministru inostranih poslova da u službenom aktu Ministarstva potpuno antidejtonski konstatuje da su pripadnici takozvane Armije BiH branili BiH i tako službeno ponovi antidejtonsku tezu o "agresiji na BiH".

- To niti odgovara činjenicama, niti Dejtonskom sporazumu koji je definisao rat u BiH kao tragičan građanski sukob - istakao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, na ovaj način Turkovićeva uzima sebi za pravo da određuje karaktera rata u BiH suprotno onom utvrđenom u Dejtonskom mirovnom sporazumu, čime ispoljava direktno antidejtonsko djelovanje, na tragu istih takvih izjava članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšić i ukupnog antidejtonskog narativa u političkom Sarajevu.

- Drugo, odakle ministru inostranih poslova, kao dijelu izvršne vlasti u BiH, pravo da se miješa u pravosudne postupke druge države, da ih procjenjuje, bez da je za to dobila zahtjev nadležnih pravosudnih organa u BiH, a putem Ministarstva pravde i uz odluku Predsjedništva BiH kao kolektivnog organa nadležnog za vođenje spoljne politike - pita Tegeltija.

Tegeltija je istakao da Turkovićeva očigledno ima namjeru da spriječi sprovođenje sudskih postupaka protiv osumnjičenih za ratne zločine počinjene protiv Srba u BiH, što je sada i ozvaničila ovakvim aktom.

- Predsjedništvo BiH, kao kolektivni organ nadležan za spoljnu politiku, nije donijelo nikakvu odluku ili zaključak da postoji bilo kakav problem u odnosima između BiH i Srbije, tako da su potezi ministra inostranih poslova opet uzurpacija spoljne politike BiH i institucija BiH suprotno Ustavu BiH. Takvo ponašanje neće nanijeti nikakvu štetu Srbiji, ali nanosi ogromnu štetu BiH - ocijenio je Tegeltija.

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara je u saopštenju koje je potpisala Turkovićeva, preporučilo državljanima BiH koji su "na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH od 1992. do kraja 1995. godine" da ne putuju u Srbiju.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)