Predsjedavajući Savjeta ministara BiH

Tegeltija: Sutra počinju konsultacije o imenima ministara i njihovih zamjenika

  • 05.12.2019. 17:18

Novoizabrani predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija potvrdio je da će sutra početi konsultacije o sastavu Savjeta ministara i izrazio nadu da će do Nove godine biti izabran novi saziv.

On je na konferenciji za novinare rekao da će konsultacije početi u 11.00 časova, a biti nastavljene u ponedjeljak, 9. decembra.

"Nadam se da ću do sredine iduće sedmice obaviti potrebne konstulacije i očekujem od stranaka da dostave prijedloge kandidata jer je potrebno određeno vrijeme da bi se izvršile sve provjere", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je ocijenio da će ukoliko bude dovoljno saglasnosti, biti moguće da u relativno kratkom periodu budu imenovani svi ministri i zamjenici ministara, te dodao da se unutar političkih partija manje-više već znaju imena kandidata za ministre i zamjenike ministara.

"Potpisani su principi lidera političkih partija koje čine kostur parlamentarne većine, koja me je podržala i koja će podržati sastav Savjeta ministara. U aneksu tih principa su definisani resori i ministarska i zamjenička mjesta koja pripadaju pojedinim političkim partijama", rekao je Tegeltija.

On je izrazio nadu da će, uprkos procedurama provjera kandidata za ministre i zamjenike, te predstojećih praznika, biti dovoljno vremena da novi Savjet ministara BiH bude izbaran do Nove godine.

"Koliko sam informisan, definisana su dva okvirna datuma za rad parlamenta do kraja ove godine, a to je 18. i 23. decembar. Što se mene tiče, ja ću biti spreman za bilo koju od tih sjednica", rekao je Tegeltija.

Kada je riječ o Programu reformi koje je usvojilo Predsjedništvo BiH, Tegeltija je naveo da je jasno rekao da je riječ o dokumentu koji će biti osnova za saradnju sa NATO-om.

"Upravo je nadležni organ za to pitanje, a to je Predjsedništvo BiH, usvojilo taj dokument i očekujem da će biti upućen u sjednište NATO-a. Zbog toga sam i rekao da će taj dokument biti okvir za saradnju BiH sa Sjeveroatlantskom alijansom", rekao je Tegeltija.

On je podsjetio da je u obraćaju parlamentarcima jasno istakao da će poštovati Ustav BiH i ustavne nadležnosti svih institicija, napominjući da je jasno definisana uloga i nadležnost Predsjedništva BiH, kao i odnos Predsjedništva i Savjeta ministara BiH.

"Rekao sam da će biti osnova za saradnju jer smo dužni da provodimo usvojene dokumente koje definišu pitanje spoljne politike i odbrane koje su u nadležnosti Predsjedništva BiH", pojasnio je on.

Kada je riječ o objavljenom imovinskm kartonu, Tegletija ističe da su njegovi prihodi bili javni i dostupni tokom protekle četiri godine, te da svi pokazatelji koji su izneseni mogu biti provjereni.

Govoreći o Zakonu o PDV-u, Tegeltija je podsjetio da je ovaj akt u izradi već dvije godine te da je Prednacrt ovog zakona usvojen na Upravnom odboru (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

"Taj zakon je, takođe, dostavljen komisijama za finansije entitetskih parlamenata i parlametna BiH, jer je tako definisano zakonom. Riječ je o zakonu koji podrazumijeva da se u parlamentarnoj proceduri projavi preko UO UIO", naveo je on.

On je rekao da je sadržaj zakona u najvećoj mjeri usaglašavanje sa direktivama određenih tehničkih pitanja. te da u predloženom tekstu zakona nema ništa vezano za promjenu stope PDV-a.

"Dokument koji danas postoji definisan je u Reformskoj agendi za period 2015. do 2018. godine", naveo je Tegeltija i pojasnio da danas ne postoji saglasnost među političkim partijama u Federaciji BiH za promjenu stope PDV-a.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином