Predsjedavajući Savjeta ministara

Tegeltija: Stvoriti stimulativan privredni ambijent

  • 10.02.2020. 15:40

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je u razgovoru sa ambasadorom Japana u BiH Hidejukijem Sakamotom istakao da je opredijeljenost novog saziva Savjeta ministara ka stvaranju stimulativnog privrednog i poslovnog ambijenta u BiH sa ciljem privlačenja domaćih i stranih investicija, te pozvao japanske investitore da ulažu u BiH.

Tegeltija je upoznao Sakamota o planiranim aktivnostima Savjeta ministara, a sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u BiH.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj saradnji BiH i Japana, te mogućnostima njenog proširenja, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Zajednički je ocijenjeno da su odnosi BiH i Japana prijateljski, te da postoji značajan prostor za produbljivanje i unapređenje ekonomske saradnje dvije zemlje.

Ovom prilikom, Tegeltija je zahvalio za pomoć i donacije koje su Vlada Japana i njegov narod pružili građanima BiH tokom proteklih godina, te ukazao na značaj produbljivanja odnosa dvije zemlje, u svjetlu japanske inicijative za zapadni Balkan.

Tegeltija - Poš: Intenzivirati odnose u oblastima od zajedničkog interesa

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija istakao je danas tokom sastanka u Sarajevu sa mađarskim ambasadorom u BiH Kristijanom Pošom da BiH i Mađarska imaju političke odnose bez otvorenih pitanja i dobru bilateralnu saradnju, te izrazio opredjeljenje za intenziviranje odnosa u oblastima od zajedničkog interesa.

Tegeltija je upoznao Pošu o prioritetima u radu novoformiranog Savjeta ministara, koji će, kako je rekao, uprkos kašnjenju u procesu formiranja vlasti i izazovima sa kojima se susreće, predano raditi na rješavanju pitanja važnih za život svih građana u BiH.

Iz Savjeta ministara saopšteno je da su sagovornici razgovarali o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu, te razmijenili mišljenje o mogućnostima za prevazilaženje zastoja u procesu evropskih integracija u BiH.

Razmijenjena su mišljenja i o drugim aktuelnim temama, a Tegeltija je uputio poziv mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da što skorije posjeti BiH.