Ispunjen rok

Tegeltija: Sačinjen nacrt prijedloga za izmjenu zakona o VSTS

  • 13.06.2018. 16:14

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH danas je sačinio nacrt prijedloga inicijative sa rezervama za izmjenu Zakona o VSTS-u, čime je ispunjen rok za njegovu dostavu na procjenu Evropskoj komisiji u Briselu, izjavio je novinarima predsjednik Savjeta Milan Tegeltija.

U pauzi današnje sjednice, Tegeltija je rekao da je ovo još radni dokument, navodeći da postoje neke načelne i principijelne rezerve, a da će nakon povratne informacije iz Brisela pristupiti njegovoj konačnoj izradi.

"Mislim da smo ovim pokazali da zadržavamo brz i jak tempo u realizaciji preporuka Evropske komisije. Ovom prilikom moram da kažem da je VSTS u izradi ove inicijative uradio i mnogo više posla nego što su sadržale preporuke, tako da je u jednom dijelu Zakona koji se odnosi na opšte odredbe izvršio intervenciju i tamo gdje ne postoje preporuke Evropske komisije. U tom dijelu postoje ozbiljne rezerve jednog broja članova Savjeta koje ćemo, takođe, uputiti u Brisel", kaže Tegeltija.

Komentarišući prijedlog članova Savjeta o odredbama koje se tiču sastava i nadležnosti Savjeta, Tegeltija smatra da povećanjem broja članova VSTS-a nije ugrožen integritet pravosuđa.

"Ova inicijativa ne ugrožava nezavisnost pravosuđa. Zaključili smo da je postojeći način izbora članova VSTS-a garant njegove nezavisnosti i nezavisnosti pravosudnog sistema, te stoga treba biti očuvan", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, uvažavajući potrebu unapređenja i izmjene dijela Zakona o VSTS-u BiH u pogledu imenovanja sudija i tužilaca, ocjenjivanja, integriteta i odgovornosti, zaključeno je da principi i odredbe po kojima je sastavljen Savjet i po kojima se vrši izbor njegovih članova ne bi trebalo da budu predmet preispitivanja sve dok položaj VSTS-a ne dobije odgovarajuće ustavne garancije.

On je dodao da je ustavne garancije kao problem prepoznala i Venecijanska komisija koja je u svojim zaključcima navodila nepostojanje garancija nezavisnosti pravosuđa BiH, a koje je regulisano isključivo Zakonom o VSTS-u.

Zbog toga je, kaže Tegeltija, Venecijanska komisija zahtijevala da se obezbijede ustavne garancije za nezavisnost pravosudnog sistema i da se tek onda radi na unapređenju.

"Venecijanska komisija je navela da VSTS još nije reprezentativan jer nisu predstavljeni svi nivoi sudova, jer jedan član predstavlja nivo osnovnih i okružnih sudova u Republici Srpskoj, a jedan sudija predstavlja nivo opštinskih i kantonalnih sudova u Federaciji BiH. To oni vide kao mogućnost za unapređenje, a veće od ovog problema je nepostojanje ustavne garancije. Ukoliko uđemo u prostor u kojem mijenjamo Zakon da bi ga doveli do savršenstva, moramo prvo gledati nepostojanje ustavne garancije", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ustavne garancije su vrlo jasne i pridviđaju da se VSTS prepozna Ustavom BiH.

Tegeltija je objasnio da Savjet trenutno postoji samo na osnovu zakona, a da zakon postoji isključivo na bazi sporazuma o prenosu nadležnosti sa entiteta i Brčko distrikta, koji je bio jedini osnov za donošenje postojećeg Zakona o VSTS-u.

"Dakle, uvrštavanje VSTS-a u Ustav bila bi odgovarajuća ustavna garancija kao tijelo kojem će biti određeno članstvo i obezbijedilo da u tom tijelu budu predstavnici sudija i tužilaca u dvotrećinskoj većini", zaključio je Tegeltija.

On je dodao da bi ova inicijativa VSTS-a trebalo da bude predstavljena 2. jula u Sarajevu na strukturalnom dijalogu koji se bavi svim značajnim pitanjima za pravosuđe u BiH, kao što je to Zakon o VSTS-u, pa i Zakon o sudovima u BiH.

"Strukturalni dijalog moraće da se pozabavi našom inicijativom jer je to kanal koji je uspostavljen dogovorom. Ne želim da se upuštam u zakonodavne inicijative, samo mogu da kažem da će VSTS završiti svoj posao na vrijeme", poručio je Tegeltija.

Тагови: