Predsjedavajući Savjeta ministara

Tegeltija: Prvo formirati Fiskalni savjet

  • 25.12.2019. 09:22

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija istakao je da će jedan od njegovih prvih koraka na toj funkciji biti formiranje Fiskalnog savjeta BiH, koji treba da definiše globalni fiskalni okvir i tako odredi nivo sredstava koja pripadaju zajedničkim institucijama s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"Očekujem da 30. januara donesemo odluku o privremenom finansiranju i nadam se da će to biti posljednja odluka te vrste. Nakon toga slijede konsulatacije u vezi sa kreiranjem prijedloga budžeta institucija BiH za 2020. godinu, koji će biti upućen na razmatranje u Predsjedništvo BiH, kao formalnom predlagaču budžeta", rekao je Tegeltija za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, priča o eventualnom povećanju stope PDV-a izuzetno je ozbiljna i mora biti rezultat konsenzusa, ali trenutno nije vrijeme da se o tome više govori.

"Mislim da u kombinaciji PDV-a i direktnih poreza iz Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima možemo napraviti dobru priču i stvoriti pretpostavku za rasterećenje dijela privrede, u smislu da to bude usmjereno na povećanje broja zaposlenih u privatnom sektoru. To bi kulminiralo i rastom plata u javnom sektoru", naglasio je Tegeltija.

Tegeltija je poručio da se dugoročan i stabilan privredni rast najbolje može ostvariti rastom investicija i izvoza, a veća zaposlenost otvaranjem radnih mjesta u malim i srednjim preduzećima.

On je potvrdio da će rješavanje migrantske krize biti u vrhu njegovih prioriteta.

Tegeltija je najavio da će prvi sastanak imati sa premijerima Republike Srpske i Federacije BiH, sa kojima će diskutovati o tim pitanjima, važnim za saradnju Savjeta ministara i entitetskih vlada.

On je potvrdio da će Mlađen Božović, nakon okončanja procedure, biti imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Tegeltija je izrazio zadovoljstvo sastavom novog Savjeta ministara u kojem, kako je rekao, sjede kompetentni ljudi, koji imaju iskustvo u svojim profesionalnim karijerama.

"Za uspjeh u BiH potreban je timski rad Savjeta ministara i potrebna je dobra podrška Parlamentarne skupštine. Moj cilj je uspješnija, bogatija i bezbjednija BiH", poručio je Tegeltija.

Govoreći o Programu reformi BiH, Tegeltija je istakao da taj dokument treba da bude obavezujući za sve institucije u BiH jer je rezultat kompromisa.

"Program reformi obavezujući je za sve institucije u BiH. Tamo su definisane određene mjere i aktivnosti i onaj dio koji bude na Savjetu ministara mi ćemo sprovoditi", kaže Tegeltija.

Komentarišući nedavnu posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, Tegeltija je konstatovao da je opozicija opet pokušala da parlament Srpske pretvori u neki šou program, dodajući da mu je žao što je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač dozvolio da ga isprovocira poslanik PDP-a Draško Stanivuković.

Tegeltija smatra da opoziciji neće uspjeti da izazove nered na ulicama Republike Srpske, tim prije jer neće dobiti podršku građana, koji su to pokazali i na proteklim izborima jer je opozicija od 40 poslanika iz 2014. godine spala na 12 poslanika. 

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок