VSTS 

Tegeltija: Primarni cilj očuvati nezavisnost pravosuđa

  • 13.07.2018. 12:46

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija izjavio je da je primarni cilj ove pravosudne institucije očuvanje nezavisnosti pravosuđa, te sprečavanje njegove instrumentalizacije u političke svrhe i prelivanja političkih sukoba na teren pravosuđa.

Navodeći da su tenzije između političke i pravosudne vlasti prisutne u svim zemljama u svijetu, pa i u BiH, Tegeltija je rekao da kontrolu nad pravosuđem uglavnom žele političari koji bi, prije svega, u pravosuđu tražili dežurne krivce za eventualne neuspjehe u vođenju vlastitih politika i neostvarivanje političkih ciljeva koji se odnose na poboljšanje životnog standarda građana. 

On je dodao da moć žele i oni koji bi da rješavaju svoje političke sukobe na terenu pravosuđa, odnosno da koriste pravosuđe kao alat u tim borbama. 

"Ja smetam svima koji bi da kontrolišu pravosuđe, pretvarajući ga u svoj politički instrument za obračune sa neistomišljenicima, kao i onima koji su pod plaštom velikih fraza željeli da političke bitke, kojih u BiH ima mnogo, prenesu na teren pravosuđa", istakao je Tegeltija. 

On je rekao da u ovom trenutku neće nikoga da identifikuje, ali da misli da se to može prepoznati u izjavama političara u BiH koji se na takav način pokušavaju obračunavati sa pravosuđem. 

Tegeltija ističe da se nezavisnost pravosudnog sistema održava ličnim i profesionalnim integritetom, kako članova Savjeta, tako i svakog nosioca pravosudne funkcije, kao i sistemskim mjerama koje VSTS preduzima na unapređenju svih segmenata rada pravosuđa. 

Tegeltija, koji je nedavno ponovo izabran za predsjednika VSTS-a, najavio je da će Savjet u naredne četiri godine nastaviti reformu pravosuđa, prije svega sprovođenje pir rivju preporuka na usklađivanju standarda pravosuđa BiH sa standardima EU. 

"Moramo da poboljšamo kvalitet rada pravosuđa u oblastima u kojima još nismo zadovoljni, a to su krivično gonjenje u slučajevima korupcije i procesuiranju krivičnih djela ratnih zločina, uz sve ostale reforme koje vršimo s ciljem jačanja kapaciteta pravosudnog sistema", rekao je Tegeltija. 

On je dodao da je inicijativa za donošenje novog zakona o VSTS-u dostavljena Ministarstvu pravde BiH, te ministarstvima pravde Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta. 

"Ova inicijativa biće predmet strukturalnog dijaloga, odnosno predmet razmatranja nadležnih za predlaganje tog zakona, a šta će se dalje dešavati, meni je teško sa ove pozicije da prognoziram. Nadam da će u doglednoj budućnosti doći do nekih nacrta i prijedloga rješenja", rekao je Tegeltija. 

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник