Predsjedavajući Savjeta ministara

Tegeltija: Pred članovima CIK-a napor da dokažu svoj legitimitet

  • 09.09.2020. 21:32

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija smatra da je pred Centralnom izbornom komisijom /CIK/ BiH veliki napor da dokažu svoj legitimitet i pokažu da nisu izabrani kako bi pokušali prikazati rezultate izvan izborne volje građana.

Tegeltija je istakao da je teret članova CIK-a to što su izabrani u godini izbora, pri čemu je prekršena procedura njihovog izbora, te da je tu i pitanje političkog angažmana pojedinih članova CIK-a prije izbora na tu poziciju.

"Nadam se da su svjesni svoje odgovornosti pred građanima da sprovedu izbore na fer i korektan način i nadam se da je ovo posljednji put da imamo ovakvu situaciju pomjeranje izbora", rekao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara je naveo da je važno da se izbori održe, da BiH pokaže svoj demokratski kapacitet i da se ni na koji način ne uskrati pravo građanima da biraju onako kako je to definisano zakonom.

"Kao predsjedavajućem Savjeta ministara važno mi je bilo da niko ne traži izgovor u Savjetu ministara da ne bude izbora ove godine. Mislim da je u BiH mnogo onih koji nisu željeli ove lokalne izbore", rekao je Tegeltija za ATV i dodao da je u BiH specifična situacija zato što je opozicija ta koja ne želi izbore.

Odgovarajući na pitanje o ponašanju u zajedničkim institucijama srpskih predstavnika koji dolaze iz stranaka koje su opozicija u Republici Srpskoj, Tegeltija je rekao da im nije lako jer uporno pokušavaju da brane politiku koju su sprovodili u Sarajevu, a zbog koje su loše prošli na parlamanternim izborima.

"Ne znam kako lideri tih stranaka objašnjavaju svojim biračima zašto su oni rezervna većina SDA. Zašto nisu sa SDA napravili većinu na samom početku kada se formirala vlast, već su im rezervna većina kada SDA procijeni da bi nešto mogla da napravi na štetu, ponajviše, Republike Srpske?", upitao je Tegeltija, koji je član Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je izrazio nadu da postoji dovoljno svijesti da se napravi većina Republike Srpske u Sarajevu i naveo da je spreman biti dio tog dogovora, te dodao da svako pravljenje većine iz FBiH sa pojedincima iz Republike Srpske, Srpskoj pravi ozbiljan problem.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.