Predsjednik VSTS-a

Tegeltija poziva sudije i tužioce da objave podatke o imovini

  • 09.02.2020. 20:38

Sudije i tužioci u BiH, trebalo bi dobrovoljno da objave svoje imovinske kartone. Tako bi potvrdili argumente Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, da su sudije i tužioci profesionalci koji nemaju šta da kriju. Poručuje to predsjednik VSTS-a, Milan Tegeltija. Tegeltija za ATV kaže da je on svoj imovinski karton objavio, i da i ostali treba da prate njegov primjer.

"Pokazivanje imovinskog kartona sudija i užilaca, još uvijek je u sferi dobrovoljnosti, jer imamo problem sa Pravilnikom, tako da u ovom trenutku, to je jedini način, ta dobrovoljnost, da imovinski kartoni postanu dostupni javnmosti, u najmanju ruku predsjednika sudova i glavnih tužilaca. Ja sam dao primjer  objavljujući svoj imovinski karton sam", smatra Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a.

VSTS je u septembru prošle godine usvojio nacrt Pravilnika kojim je opisan način obrade podataka o imovini sudija i tužilaca, ali pravilnik nije prošao ocjenu Agencija za zaštitu ličnih podataka. VSTS je na njihovu procjenu Sudu BiH uložio tužbu, koja je odbijena kao neosnovana. Podsjećaju na to sudije Suda BiH u otvorenom pismu. Poručuju da nemaju šta da kriju, i da VSTS podnose redovne godišnje izvještaje o svom imovinskom stanju, ali na dobrovoljno, javno objavljivanje imovinskih kartona, ne pristaju. 

Sud je utvrdio da VSTV BiH nema zakonski osnov za takvu obradu finansijskih izvještaja, kako je to propisano osporenim Pravilnikom. Do promjene zakonodavstva koje će propisati zakonski osnov za primjenu načela osporenog Pravilnika, te normirati proceduru podnošenja, provjere i objavljivanja finansijskih izvještaja, nemoguća je svaka naknadna regulacija u istoj stvari na isti ili sličan način. 

Kako će se završiti priča o spornom Pravilniku, Tegeltija ne želi da spekuliše. Za ATV kaže da će VSTS o dokumentu ponovi vijećati na narednoj sjednici tog tijela. Sa Pravilnikom, ili bez njega, dodaje, nosioci sudske vlasti javnosti treba da budu pokažu čime raspolažu. Sudije i tužioci u BiH jedini su u regionu koji i dalje skrivaju svoju imovinu. Poziv da objave imovinske kartone, uputio im je ranije i Ombudsman BiH.