Sarajevo

Tegeltija: Potvrda opredijeljenosti - BiH do ljeta 2021. kandidatski status za EU

  • 09.10.2020. 19:10

BiH bi do ljeta iduće godine mogla da dobije kandidatski status za EU. Zaključeno je to na sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i komesara za proširenje EU Olivera Varheljija.

On je u BiH, hvali se, došao sa dobrim vijestima. Posljednji izvještaj Evropske komisije za BiH, uključivanje BiH u zelene koridore roba, kao i makrofinansijska pomoć EU za BiH u iznosu od 250 miliona evra, glavne su teme sastanka.  

"Ono što je nama jako važno jeste da je u Izvještaju koji je predstavljen u Briselu jeste jasna poruka da je zapadni Balkan ponovo na agendi EU. Izjava komesara Varheljija da je zapadni Balkan važan prioritet ohrabrila nas je i dala nadu da će se proces proširenja EU nastaviti imajući u vidu da građani BiH žele taj put", rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH. 

Novi saziv Evropske komisije djeluje s jednom vrlo jasnom porukom - da je zapadni Balkan prioritet, poručuje Varhelji. Predstavio je i ekonomski investicioni plan za Balkan. Treći i konačni element iz nove revidirane strategije proširenja je novi ekonomsko-investicioni plan, potvrdio je Varhelji. 
U okviru tog programa izdvojena su značajna sredstva od devet milijardi evra za grantove, a 20 miliona evra za garancije. 

"Ova ukupna suma, da približim kroz brojke predstavlja jednu trećinu ukupnog BDP-a svih zemalja Zapadnog Balkana. Ovaj cijeli region je dio Evrope i radimo na tome da bilo srednjoročno ili dugoročno postanete i formalno dio EU", istakao je Oliver Varhelji, komesar za proširenje EU.

Na sastanku kojem su prisustvovali i predsjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH, bilo je
riječi i o Izvještaju o napretku BiH za ovu godinu. Tegeltija je podsjetio da izvještaj obuhvata period od maja 2019. godine, kada nije bio formiran Savjet ministara i kada nisu provođene reforme koje je definisala Evropska komisija.

U Izvještaju, kaže, ima pozitivnih ocjena, ali i ukazivanja da u pojedinim oblastima nismo skoro ništa uradili.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.