Tegeltija: Očekujemo u maju od MMF-a 165 miliona evra

  • 24.03.2020. 17:23

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da bi sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 165 miliona evra mogla biti operativna u maju i da će se raspodijeliti entitetima.

Osvrćući se na odnose sa međunarodnih institucijama u novonastaloj situaciji u vezi sa pandemijom virusa korona, Tegeltija je rekao da su one pokazale spremnost na saradnju sa BiH, te dodao da su nadležni u kontaktu sa MMF-om, Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i da je kao i obično u kriznim situacijama najoperativniji MMF.

"Već smo dobili pismo namjere od MMF-a koje treba da usvoji Fiskalni savjet BiH i tako potpisano pismo treba da dostavimo u Vašington i treba da ga odobri njihov Odbor. Ukoliko to brzo uradimo, a mislim da ćemo do početka iduće sedmice to završiti, sredstva MMF bi mogla biti operativna već u maju", rekao je Tegeltija, nakon sjednice Savjeta ministara.

On je dodao da će u to vrijeme sredstva biti jako potrebna budžetima entiteta i da je, prema informacijama koje ima, na raspolaganju oko 165 miliona evra i da će biti upućena budžetima entiteta.

Tegeltija je istakao i da je Svjetska banka planirala sredstva za pomoć zdravstvenim ustanovama i da pregovori već traju.

On je naglasio da će se sarađivati sa svim međunarodnim institucijama i ambasadama kako bi se obezbijedila sredstva i robe za pomoć zdravstvenim radnicima.

"Ukoliko bude humanitarne ili neke druge pomoći, dobro će nam doći, ali u ovom trenutku BiH se, prije svega, treba osloniti na sebe i na svoje kapacitet", rekao je Tegeltija.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.