Savjetnik srpskog člana Predsjedništva

Tegeltija: o odluci Ustavnog suda: Perfidni plan će se pokazati fatalnim po BiH

  • Извор: СРНА
  • 24.09.2021. 11:35

Savjetnik za pravna pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da se političkom odlukom Ustavnog suda BiH o šumama od Republike Srpske otima više od 50 odsto teritorije i da će se taj "perfidni plan pokazati fatalnim po BiH".

"Odluka Ustavnog suda BiH nije pravna, nego politička odluka, umotana u pravnu oblandu, kojom se Republici Srpskoj bukvalno otima više od 50 odsto teritorije, odnosno perfidno pokušava poništiti ne samo teritorijalni integritet Republike Srpske, nego i pravni subjektivitet Republike Srpske", istakao je Tegeltija.

On je ocijenio da je to "pokušaj da se Republika Srpska svede na nekakvu virtualnu tvorevinu koja nema svoju teritoriju niti pravni subjektivitet koji faktički ne postoji nikako drugačije nego na papiru".

"Ovo treba posmatrati posebno u kontekstu opšteg političkog napada na Republiku Srpsku na svim poljima, od bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka i nametanja zakona, preko otimanja i uzurpacije institucija od strane Željka Komšića i Bisere Turković, pa do otimanja teritorije preko Ustavnog suda BiH", naveo je Tegeltija.

On je ocijenio da je riječ o "perfidnom planu potpunog rušenja Republike Srpske".

"Taj perfidni plan će se, siguran sam, na kraju ipak pokazati fatalnim, ne po Republiku Srpsku, nego po BiH. Republika Srpska nije odbranjena olovkom, nego životima najboljih sinova srpskog naroda, pa je, Bogami, neće olovkom ni rušiti", poručio je Tegeltija.

Ustavni sud BiH utvrdio je da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Srpske.

"S obzirom na to da je na osnovu ranije prakse iz nekoliko odluka, od kojih je vodeća o statusu državne imovine BiH, Sud je zaključio da Republika Srpska kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine dok se to ne riješi odgovarajućim zakonom na nivou BiH", izjavio je Srni registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана