Predsjedavajući Savjeta ministara

Tegeltija: Ne znam razloge Stanićevog napuštanja funkcije

  • 11.03.2020. 18:41

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je danas da nikada nije saznao zašto je Perica Stanić po isteku mandata napustio mjesto direktora Sipe BiH koje pripada srpskom narodu, navodeći da trenutno u BiH postoji najmanje 20 agencija u kojima funkcije direktora i zamjenika obavljaju lica kojima su istekli mandati.

Tegeltija je, odgovarajući na pitanje poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dragana Mektića u vezi sa imenovanjima direktora Sipe, naveo da u postavljenom pitanju nije mogao shvatiti o kakvoj "sječi kadrova" u bezbjednosnim agencijama je riječ.

On je podsjetio da je ministar bezbjednosti, nakon što je Perica Stanić napustio poziciju direktora Sipe, predložio novog uspješnog kandidata sa liste Darka Ćuluma za to mjesto.

- Na sjednici Kolegijuma, koji čine moja dva zamjenika i ja, utvrđen je prijedlog da Darko Ćulum bude imenovan za direktora Sipe. Međutim, nakon dva dana ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković je rekla da SDA želi dalje konsultacije za kadrovska pitanja i od tada ne postoji saglasnost da bude imenovan direktor Sipe - rekao je Tegeltija.

On je naveo da se od njegovog imenovanja za predsjedavajućeg Savjeta ministra veliki broj zaposlenih pripadnika srpskog naroda javio sa potrebom za razgovor, te da je najveći broj dolazio iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

- Svi zaposleni su govorili o tome da je pozicija Srba u Ministarstvu bezbjednosti loša, da od osam pozicija samo dvije pripadaju Srbima. Ukazivali su da je pozicija Srba u Ministarstvu bezbjednosti mnogo lošija nego u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara - objasnio je Tegeltija.

On je rekao i da je od Ministarstva bezbjednosti tražio podatke o navodima zaposlenih sa kojima je razgovarao.

- Oni su mi odgovorili da je nacionalna struktura u tom ministarstvu identična od momenta imenovanja novog saziva Savjeta ministara do danas. Što znači da se od 23. decembra ništa nije promijenilo u rukovodećim pozicijama u Ministarstvu bezbjednosti i bezbjednosnim agencijama u tom ministarstvu  rekao je Tegeltija.

On je dodao da je jedina promjena u Ministarstvu bezbjednosti bila suspenzija dva pomoćnika ministra zbog vođenja krivičnog postupka, i to Samira Agića i Radenka Stanića, na čije mjesto će konkursom biti izabrane dvije žene, jedna Bošnjakinja, a druga Srpkinja.