Predsjedavajući Savjeta ministara

Tegeltija nastavlja konsultacije sa strankama koje ulaze u Savjet ministara

  • 18.12.2019. 19:06

Predsjedavajući Savjeta ministara Zorana Tegeltija nastavio je konsultacije sa strankama koje ulaze u novi saziv Savjeta.

Zbog toga što još nema svoje prostorije u Parlamentu BiH, baš kao i kod SDA, Tegeltija je došao u stranku SBB-a gdje je sa liderom i predloženim ministrom bezbjednosti razgovarao o budućoj saradnji. Obojica su saglasni - više rada, a manje politike.

"Mislim da su to kopatibilni stavovi za brži razvoj BiH i veću brigu o građanima, više infrastrukturnih radova, više jedinstva u Savjetu ministara, manje politike, a više rada", rekao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Ključanje dvije struje u DNS-u dale su povod i da pojedini mediji pokrenu hajku na već izabranog kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice Crnogorca Mlađena Božovića. Počele su i medijske spekulacije ko će dati, a ko će biti protiv pojedinih ministara u Bijeloj sali i da li će doći u pitanje Savjet ministara, predsjedavajući Zoran Tegeltija jasan je – svaki narod bira svog kandidata. 

To je danas potvrdio u razgovoru i sa liderom SBB-a i DF-a koji su odlučni da se do kraja godine završi cijeli proces imenovanja novog saziva.

"Jasan je dogovor da će svako predlagati svoje kandidate i da neće niko uslovljavati sa stanovišta da će birati drugog ministra iz reda drugog naroda i jasan je stav da samo oni ljudi koji su eventualno odgovarali i imaju presude za ratne zločine ili tome slično nisu prihvatljivi za bilo koga", istakao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara.

Tegeltija otkriva da je inicirao sastanak, sada već dvije struje DNS-a kako bi postigli jedinstvo oko jednog kandidata, ali da se u tome nije uspjelo i da je sam prelomio da će dati podršku Mlađenu Božoviću za kog je siguran da će glasati i DNS-ov Nenad Nešić. 

Iz HDZ-a BiH poručuju da svaki narod bira svog kandidata, a iz SDA da ne žele da ugroze formiranje Savjeta ministara.

"Napravićemo analizu za cjelokupan ovaj proces, ne dovedemo u pitanje kada je u pitanju formiranje Savjet ministara", naglasio je Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.

"Potpuno poštujemo prijedloge stranaka koje su dostavili, naravno svaka stranka ima pravo odlučiti o svom kandidatu, a ima ga pravo i promijeniti, vjerovatno i neki prijedlozi koji su dostavljeni možda nisu u ovom trenutku takvi i svaka će stranka odlučiti o svojim prijedlozima", rekla je Borjana Krišto, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH.

CIK je završio provjeru svih 19 kandidata predloženih za ministre i zamjenike ministra. SIPA je provjerila deset kandidata, saznaje ATV. Ako budu ažurni, kao i do sad, predsjedavajući Zoran Tegeltija očekuje potvrdu novog saziva u ponedjeljak, kada bi Predstavnički dom trebao ponovo da zasjeda i da potvrdi imenovanje novog saziva Savjeta ministara. 

 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)