Predsjedavajući Savjeta ministara

Tegeltija: Na samitu u Londonu razgovarano o jačanju ekonomske saradnje

  • 24.02.2020. 18:22

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je Srni da je Investicioni samit za zemlje Zapadnog Balkana, koji se održava četvrti put, odlična prilika da se razgovara na najvišem nivou o trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u regionu, kao i o ekonomskom stanju i mogućnostima jačanja prvenstveno ekonomske saradnje, kroz povećanje obima i olakšavanje protoka roba, usluga, ljudi i kapitala u regiji.

- U tom smislu, učesnike Samita upoznao sam o planu i načinu rada novog saziva Savjeta ministara, te da će fokus rada u narednom periodu biti na jačanju ekonomije u saradnji i koordinaciji sa Republikom Srpskom i Federaciojm BiH, stvaranju novih radnih mjesta, privlačenje investicija i povećanje životnog standarda građana - istakao je Tegeltija.

On je naveo da je u pogledu infrastrukture naglasio da je za BiH prioritet završetak Koridora "Pet ce", auto-puta Beograd-Sarajevo, mostova u Gradišci i Bratuncu, te izgradnja hidroenergetskih potencijala na rijeci Drini.

- Pored toga, učesnike Samita sam upoznao i o trenutnom statusu procesa pristupanja BiH ka Evropskoj uniji, te da je svima u BiH jasno da nam predstoji ozbiljan i mukotrpan posao i da je za njegovu implementaciju potreban visok stepen konsenzusa i međusobnog uvžavanja, uz poštovanje Ustavom definisanih nadležnosti svih nivoa u BiH - pojasnio je predsjedavajući Savjeta ministara.

Tegeltija je ocijenio da su ovakvi događaji veoma korisni zamljama regiona, u smislu pružanja prilika za jačanje ekonomija, prenosa iskustava, znanja i tehnologija, a sve kako bi se olakšao i ubrzao proces pristupanja Evropskoj uniji i ojačala ekonomska saradnja i povećao nivo investicija.

Govoreći o sastanku sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić, Tegeltija je rekao da je ovo njegov prvi zvanični sastanak sa nekim od zvaničnika.

- Ovim putem želim da saopštim da me je predsjednica Vlade Republike Srbije pozvala da i moja prva zvanična posjeta kao predsjedavajućeg Savjeta ministara bude realizovana u Srbiji - naglasio je Tegeltija.

On je u izjavi za Srnu rekao da je na sastanku bilo riječi i o saradnji Srbije i BiH, koja je na visokom nivou, kao i mogućnostima za njeno jačanje i poboljšanje, i naglasio da je robna razmjena premašila iznos od dvije milijarde evra što je najviši nivo do sada.

- Kada je riječ o konkretnim pitanjima, razgovarali smo o završetku mosta u Bratuncu za koji je Savjet ministara donio odluku na svojoj prvoj sjednici, zatim o nastavku implementacije projekta auto-puta Beograd-Sarajevo, te o nastavku aktivnosti na implementaciji ranije dogovorenih projekata sa Republikom Srpskom, a radi se o projektima izgradnje hidrocentrala Buk-Bijela, Foča i Paunci - pojasnio je Tegeltija.

On je naglasio da je na sasatanku sa Brnabićevom razgovarano i o inicijativi "Mali Šengen" za koju je Republika Srpska već dala saglasnost, te je potrebno da se stav o ovoj inicijative usaglasi na nivou BiH.

- Pored toga, iskoristio sam priliku da zahvalim predsjednici Brnabić i predsjedniku Aleksandru Vučiću na podršci koju Srbija pruža lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, jer se ona najviše ogleda kroz izgradnju lokalne infrastrukture, škola, vrtića i zdravstvenih ustanova što su osnovne pretpostavke za bolji i kvalitetniji život građana - istakao je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Na Investicionom samitu za zemlje Zapadnog Balkana u Londonu prisusvtuju i premijeri Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Hrvatske kao zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, te predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i potencijalnih investitora.