Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH

Tegeltija: Komšić prekoračio nadležnosti

  • Извор: СРНА
  • 13.09.2021. 14:32

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za pravna pitanja Milorada Dodika, Milan Tegeltija rekao je Srni da je presjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prekoračio nadležnosti koje ima kao jedan od tri člana Predsjedništva i upozorio da se sve odluke u vezi sa spoljnom politikom moraju donositi konsenzusom.

"Ne mogu da komentarišem događaj u koji nisam upućen, niti mogu da komentarišem stavove Republike Srbije i njenog ambasadora, međutim mogu da komentarišem Komšićev potez ukoliko je tačno da je uputio službeni `poziv na konsultacije` ambasadoru Srbije, tim je definitivno prekoračio nadležnosti koje ima kao jedan od tri člana Predsjedništva BiH", rekao je Tegeltija.

On je pojasnio da je Predsjedništvo BiH, kao kolektivni organ, nadležno za vođenje spoljne politike, a ne predsjedavajući ili bilo koji član Predsjedništva BiH.

"Službeni `poziv na konsultacije` u diplomatskoj praksi predstavlja klasičnu radnju u domenu vođenja spoljne politike i za takav poziv je primarno, prema diplomatskoj praksi, nadležno prije svega Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara BiH, po nalogu Predsjedništva, a Predsjedništvo sve odluke iz oblasti spoljne politike može donositi isključivo uz saglasnost tri člana Predsjedništva", pojasnio je Tegeltija.

Koliko je njemu poznato, dodao je Tegeltija, Predsjedništvo kao kolektivni organ nikad nije usvojilo takvu odluku.

"Prema tome, ovakvo ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH predstavljalo bi uzurpaciju prava koje ima isključivo Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ", istakao je Tegeltija.

Tegeltija je napomenuo da Komšiću niko ne može zabraniti da ima privatni kontakt sa bilo kim, ali da "predstavljati svoje privatne kontakte kao službenu radnju i pri tome optuživati ambasadora Srbije je nedopustiv i skandalozan čin".

"Ponavljam, Željko Komšić nije šef države nego jedan od trojice članova kolektivnog šefa države koji sve odluke o spoljnoj politici moraju donositi uz konsenzus", zaključio je Tegeltija. 

Тагови:
  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок