Predsjedavajući Savjeta ministara

Tegeltija: Iz budžeta institucija 14,5 miliona evra zdravstvenom sektoru

  • 01.10.2020. 14:13

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas da je donesena odluka da iz Budžeta institucija BiH zdravstvenom sektoru bude dodijeljeno 14,5 miliona KM za saniranje posljedica kovida 19.

Tegeltija je rekao novinarima u Sarajevu nakon sjednice Savjeta ministara da će sredstva biti raspoređena u omjeru 61 odsto za Federaciju BiH i njenih 10 kantona, 37 odsto za Republiku Srpsku, te dva odsto za Brčko distrikt.

- To su oni procenti kako smo raspodijelili i sredstva Međunarodnog monetranog fonda. Smatramo da je to mali procenat za Brčko distrikt i donijeli smo odluku da se uzme od entiteta po pola procenta - rekao je Tegeltija.

On je istakao da postoji obaveza da se o utrošku tih sredstava obavijesti Savjet ministara.

Tegeltija je rekao da je Savjet ministara danas pokrenuo proceduru za obezbjeđenje pet miliona evra za smanjenje posljedica virusa korona za mala, srednja i mikropreduzeća putem Evropskog fonda za BiH.

- U narednih mjesec dana izvršiće se pregovori, odredili smo delegaciju BiH i to je ono što su redovne procedure - rekao je Tegeltija.

Tegeltija naveo da je na današnjoj sjednici razmatrano i nekoliko odluka koje se tiču finansijskih ugovora koji bi trebalo da pomognu u rješavanju infrastrukturnih projekata, među kojima je i ugovor vezan za pomoć za rješavanje problema gradskog saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

- Pokrenut je sporazum o zaključivanju kredita u iznosu od 25 miliona evra za pomoć Kantonu Sarajevo za rješavanje tog problema - rekao je Tegeltija dodajući da je pokrenuta i procedura pregovora za kompletnu rekonstrukciju pruge Doboj-Šamac.

On je dodao da je na današnjoj sjednici razmatran i izvještaj o stanju migracija u BiH za jun ove godine.

- To je izvještaj koji sadrži mnogo statističkih podataka o broju migranata, iz kojih su zemalja i naporima koje rade institucije u BiH u rješavanju migrantske krize. Savjet ministara redovno razmatra mjesečne izvještaje o stanju migracija u BiH i dostavlja izvještaj Predsjedništvu BiH na razmatranje - pojasnio je Tegeltija.

Komentarišući migrantsku krizu u BiH, Tegeltija je rekao da je Savjet ministara odobrio dodatno zapošljavanje u Graničnoj policiji, te da su odobrena sredstva za tehničko opremanje.

- Granična policija radi sve što i treba da radi. Problemi migrantske krize se moraju rješavati unutra i ovdje u Sarajevu i u Bihaću. Oni koji su zaduženi za javni red i mir u tim sredinama gdje se migranti ne pridržavaju pravila života moraju da rade svoj posao. Migranti nemaju pravo nametati pravila života - naglasio je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara rekao je da je dobro za BiH što su članovi Predsjedništva BiH bili u Briselu i predstavili ono što je BiH uradila u posljednjih pola godine na sprovođenju projekata za približavanje EU.

- Poruke koje dolaze iz Brisela su ohrabrujuće i mislim da bi najbolje poruke trebali čuti u utorak, kada će biti poredstavljen okvirni plan za zapadni Balkan. Tada ćemo vidjeti mjesto i ulogu BiH - poručio je Tegeltija.

On je istakao da bi bilo najbolje da BiH dobije kandidatski status na dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

- Ako ne tad, onda sam siguran da ćemo ispuniti sve ono što je potrebno da bi na proljeće BiH dobila kandidatski status - dodao je Tegeltija.