Predsjednik VSTS-a

Tegeltija: Imamo saznanja o scenariju rušenja VSTS-a, prijetnje SDA treba uzeti za ozbiljno

13:12, 14.10.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija potvrdio je da su i do njega došla saznanja o scenariju "rušenja" VSTS-a, a što je sinoć na svom Facebook profilu objavila potpredsjednica VSTS-a Ružica Jukić.

Tegeltija je povodom teksta koji je objavila potpredsjednica VSTS-a BiH Ružica Jukić rekao da ne može komentarisati nešto što se još uvijek nije desilo, međutim ne može ni isključiti postojanje takvih ideja i razvoj jednog takvog scenarija, iz razloga što su i do njega došla slična saznanja iz ozbiljnih međunarodnih krugova.

"Moram naglasiti da je poprilično neprimjetno u javnosti, vjerovatno zbog diskusije o građanskoj Republici BiH, koja je okupirala pažnju javnosti, prošao dio iz najnovije deklaracije SDA, koji je identifikovao VSTS kao problem za tu političku stranku i kojom deklaracijom se traži njegova reforma", naveo je Tegeltija.

On je istakao da je VSTS jedina institucija BiH koja se spominje u Deklaraciji SDA i traži njegova reforma, a prije toga konstatuje odgovornost VSTS-a za procesuiranje bošnjačkih generala za ratne zločine i kako to oni tvrde "trend uklanjanja Bošnjka" s rukovodećih mjesta u pravosuđu BiH.

"Kada vodeća politička stranka u FBiH i jedna od najvećih u BiH, u ovom slučaju SDA kao vladajuća stranka, kao svoj programski cilj postavi 'reformu VSTS-a' iz razloga koji su navedeni, onda sve takve prijetnje i nastojanja treba uzeti za ozbiljno", rekao je Tegeltija.

Kada je riječ o odnosu s međunarodnim predstavnicima, on naglašava da VSTS u ovom sazivu nikada neće prihvatiti bilo kakvu servilnost prema bilo kome kao svoj način rada.

"Ono što VSTS prihvata i podržava je partnerstvo kao oblik saradnje, kako s domaćim zakonodavnim i izvršnim vlastima tako i s različitim političkim predstavnicima stranih država i međunarodnih organizacija. Sve ispod partnerstva kao oblika saradnje bilo bi ponižavajući odnos koji ne bismo mogli prihvatiti, a da ne govorim o tome koliko bi to ugrozilo ne samo nezavisnost pravosuđa, nego i sam suverenitet BiH", kazao je Tegeltija.

U vezi s izvještajem koji treba izraditi nezavisni ekspert EU Rajnhard Priebe, Tegeltija ističe da su svi koraci koje su poduzeli u posljednje dvije i po godine i koje preduzimaju, kako u dinamici tako i sadržaju, blisko koordinisani s Evropskom komisijom u Briselu.

"Tako da će izvještaj gospodina Pribea o VSTS-u, na neki način, dobrim dijelom biti i izvještaj o samoj Evropskoj komisiji i njenim aktivnostima u saradnji s VSTS-om", zaključio je Tegeltija.