Predsjedavajući Savjeta ministara

Tegeltija: Donacija pola miliona doza vakcine od Austrije - čin solidarnosti

  • Извор: СРНА
  • 10.08.2021. 16:57

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas Srni da austrijska donacija 500.000 doza vakcina Astra Zeneka predstavlja čin solidarnosti i još jedan dokaz bliskih i prijateljskih veza dvije zemlje, ali i doprinos Austrije globalnoj saradnji u borbi protiv pandemije.

- Koristim priliku da zahvalim kancelaru i cjelokuponoj Vladi Austrije, kao i ambasadorki /Ulrike/ Hartman, na angažovanosti u procesu nabavke vakcina i kontinuiranoj podršci BiH u borbi protiv pandemije - istakao je Tegeltija.

Govoreći o trenutnom stanju u vezi sa nabavkom vakcina u BiH, Tegeltija je istakao da sa ovom isporukom BiH, kroz sistem "Kovaks", "EU za zdravlje", direktne nabavke i donacije, raspolaže sa više od 2.700.000 doza vakcina.

- U narednom periodu očekujemo isporuku još oko dva miliona doza vakcina kroz sva četiri mehanizma - naglasio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, predstavljeni broj doza, kao i broj doza koji se očekuje u narednom periodu uvodi BiH u period koji mora maksimalno da bude iskorišten kada je riječ o masovnoj imunizaciji.

- U epidemiološkoj slici, koja je trenutno na našoj strani i gdje trenutni broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u proteklih 14 dana iznosi 13,80, na osnovu kojeg smo stavljeni na listu bezbjednih zemalja prema EU, podsjećam sve nas da mjesta za opuštanje nema - naveo je Tegeltija.

On je istakao da Svjetska zdravstvena organizacija pandemiju virusa korona i dalje smatra javno-zdravstvenim događajem od međunarodnog značaja, a Savjet ministara još aktivnom drži Odluku o stanju prirodne ili druge nesreće na području BiH, vodeći računa o riziku koji sa sobom može donijeti novi delta soj.

- Proteklih godinu i po bio je najteži period u protekloj deceniji. Cijeli svijet se suočavao i suočava i dalje sa raznim poteškoćama izazvanim pandemijom. Zajednički prioritet i najvažniji zadatak je da se zaštite i sačuvaju životi ljudi, a drugo je da je vakcina jedino sredstvo za zaštitu ljudskih života - napomenuo je Tegeltija.

On je zato apelovao da sve nadležne institucije i ustanove proces vakcinacije, koji ne prati dinamiku pristizanja vakcina u BiH, ubrzaju i učine sve kako bi vakcinalni punktovi, a samim tim i vakcinacija bila dostupnija građanima.

Predsjedavajući Savjeta ministara je apelovao i da se građani BiH odazovu pozivu nadležnih institucija u BiH za vakcinaciju.

Na pitanje da li će nabavka vakcina biti nastavljena, on je rekao da će biti nastavljena uz poštovanje svih propisanih procedura.

- Svakako. Donacije su uvijek dobrodošle, ali s obzirom na najave zdravstvenih stručnjaka o ne baš povoljnoj epidemiološkoj situaciji koja nas čeka od septembra, nastaviće se sa nabavkom dodatnih doza vakcina protiv kovida 19 za građane BiH, uz poštovanje svih propisanih procedura - izjavio je Tegeltija.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина