Tegeltija-Dendijas: Stabilizovati proces snabdijevanja vakcinama

  • 29.01.2021.15:48

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu sa akcentom na posljedice izazvane pandemijom virusa korona.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će proces snabdijevanja vakcinama putem Kovaks programa biti stabilizovan u što skorijem periodu, kako unutar EU tako i prema zemljama koje nisu članice EU, a ministar Dendijas je ovom prilikom istakao spremnost svoje zemlje za pomoć BiH po ovom pitanju, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Predsjedavajući Tegeltija je izrazio zadovoljstvo posjetom ministra Dendijasa, naglasivši da ona predstavlja snažan podsticaj za unapređenje saradnje i intenziviranje dijaloga dvije zemlje.

Tegeltija je rekao da je za BiH važna kontinuirana podrška Grčke u okviru EU u svim narednim fazama pristupanja, te istakao da izuzetno cijeni napore Grčke da ukaže na značaj proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana.

On je naglasio da Savjet ministara, uz poštovanje Ustava BiH, Dejtonskog sporazuma i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, ostaje posvećen evropskim integracijama, ocijenivši da je to pravi put za ekonomski i demokratski razvoj društva.

Tokom sastanka razmijenjena su i mišljenja i iskustva o aktuelnim temama u vezi sa problemom migrantske krize, a ukazano je i na potrebu produbljivanja ekonomske saradnje dvije zemlje u oblastima od obostranog interesa.