Tegeltija: Članovi Komisije da koriste zvanična saopštenja Savjeta

  • 25.06.2020. 18:18

Predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija izjavio je Srni povodom današnjih zaključaka Privremene istražne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH da bi članovima tog tijela preporučio da "kada već imaju u svom nazivu izraz istražna, kao izvor informacija o tome šta je rečeno, a šta nije, manje koriste članke kvazinovinara, a više zvanična saopštenja institucija, u ovom slučaju VSTS-a".

 - Naime, ne postoji nikakva izjava Milana Tegeltije ili njegova zabrana, nego postoje zvanični zaključci VSTS-a kao institucije koji su doneseni 18. jula prošle godine i koji su, onako kako su doneseni, proslijeđeni predsjednicima sudova i glavnim tužiocima i saopšteni javnosti, bez ikakvih dodataka predsjednika VSTS - naveo je Tegeltija.

On je naglasio da su ti zaključci od prošle godine na jučerašnjoj sjednici VSTS-a jednoglasno potvrđeni u cijelosti, s tim da je VSTS na njih dodao dva zaključka kojima razjašnjava pitanje postupanja u vezi sa traženim podacima, te dao odgovor na pitanje da li ti zaključci predstavljaju apsolutnu zabranu pojavljivanja i dao sudijama koji samostalno odluče da se odazovu na poziv Privremene istražne komisije, te i za taj slučaj postavio ograničenje za sudije i tužioce u pogledu sadržaja njihovih iskaza.

On je napomenuo da su svi stavovi VSTS-a u pogledu Privremene istražne komisije izraženi u zaključcima iz jula prošle godine i da su u cijelosti potvrđeni i ostali na snazi u istovjetnom obliku, uz pojašnjenje konkretnih postupanja u datim situacijama.

VSTS juče je zaključio da sudovi i tužilaštva mogu Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i njenim tijelima dostaviti na zahtjev podatke iz službene evidencije ili o radu institucije za koje procijene da ne ugrožavaju nezavisnost pravosuđa, bez dostavljanja bilo kojeg podatka o pojedinačnim predmetima.

Sudije i tužioci koji samostalno odluče da se odazovu na poziv Privremene istražne komisije dužni su tom prilikom suzdržati se od odgovora na pitanja ili komentarisanja sudskih, tužilačkih i disciplinskih predmeta, navodi se u zaključcima.

VSTS je ovim potvrdio svoje zaključke povodom Privremene istražne komisije Predstavničkog doma sa sjednice od 18. jula prošle godine.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.