Predsjedavajući Savjeta ministara

Tegeltija će uputiti pismo da BiH potpiše sporazum o javnim nabavkama

  • 01.04.2020. 13:40

Savjet ministara je na današnjoj vanrednoj sjednici, na prijedlog predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, usvojio Informaciju o aktivnostima koje je potrebno realizovati za pristupanje BiH Zajedničkom sporazumu o javnim nabavkama.

Predsjedavajući Tegeltija potpisaće i uputiti pismo Direktoratu za zdravlje i sigurnost hrane o namjeri BiH da potpiše Zajednički sporazum o javnim nabavkama, koji je inicirala Evropska komisija.

Svrha mehanizma ovog zajedničkog sporazuma je da se omogući pravedniji pristup hitno potrebnim mjerama medicinske zaštite, uključujući balansirane cijene za zemlje korisnice/učesnice Sporazuma, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Zaduženo je Ministarstvo inostranih poslova da ispita mogućnost provođenja posebne procedure ratifikacije ovog sporazuma, kako bi se ubrzala njegova primjena.

REALIZOVANI SVI ZAKLjUČCI PREDSЈEDNIŠTVA BiH

Savjet ministara usvojio je Informaciju o realizaciji zaključaka Predsjedništva BiH i definisanih operativnih mjera za zaustavljanje širenja virusa korona koju je predložio predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

U saopštenju se naglašava da Savjet ministara svakodnevno razmatra sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti u borbi protiv širenja virusa Kovid-19 i te aktivnosti će biti nastavljene.

U Informaciji, koja će biti dostavljena Predsjedništvu BiH, navedene su sve aktivnosti i odluke koje je Savjet ministara donio u periodu od 17. marta do do danas na suzbijanju širenja virusa Kovid-19, te naglašeno da su zaključci Predsjedništva BiH realizovani, a uspostavljena je i intenzivna komunikacija sa međunarodnim finansijskih institucijama, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U saopštenju se podsjeća da je Savjet ministara i prije zaključka Predsjedništva BiH 5. marta održao drugu vanrednu sjednicu na kojoj je primio na znanje Informaciju o preduzetim mjerama u BiH u vezi sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti novim virusom korona.

Takođe, Savjet ministara je na četvrtoj vanrednoj sjednici održanoj 15. marta donio Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, a 14. marta u Doboju je održan sastanak predsjedavajućeg Savjeta ministara, predsjednika Vlade Republike Srpske i premijera Federacije BiH na kojem je donesena odluka da svi građani koji iz inostranstva dolaze u BiH idu u izolaciju u trajanju od 14 dana, kao i da će odluka stupiti na snagu 16. marta.

Tada je dogovoreno i da se uspostave dva štaba koji će se baviti zdravstvenim i privrednim aspektom i koji će kreirati mjere i preporuke entitetskim vladama i Savjetu ministara da savladaju ove poteškoće.