Predsjedavajući Savjeta ministara BiH

Tegeltija: BiH zaslužuje kandidatski status

  • 18.03.2021. 13:30

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija primio je danas u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadorke Francuske u BiH Kristin Tudik koju je upoznao o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, procesu evropskih integracija i prioritetima Savjeta ministara.

On je naglasio da BiH zaslužuje kandidatski status, izrazivši očekivanje da Francuska, kao prijateljska zemlja, tu poziciju razumije i podržava.

Tema razgovora bila je aktuelna politička i ekonomska situacija u BiH i svijetu.

Tegeltija je ocijenio da su politički odnosi dvije zemlje vrlo dobri i bez otvorenih pitanja, ali da postoji mnogo prostora za unapređenje ekonomske saradnje s obzirom na snagu francuske privrede i investicione potencijale BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara istakao je naročito dobru saradnju u oblasti kulture, ocijenivši da dugoročna saradnja francuskih regija i gradova sa lokalnim zajednicama u BiH doprinosi razvoju i jačanju prijateljskih veza kroz različite kulturne, ekonomske i obrazovne sadržaje.

Tokom susreta sagovornici su razmijenili mišljenja i o epidemiološkoj situaciji, nabavci vakcina i saniranju ekonomskih posljedica pandemije, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Tegeltija je zahvalio Francuskoj na dosadašnjoj pomoći BiH i poželio ambasadorki Tudik uspješnu diplomatsku misiju u BiH.