Predsjedavajući Savjeta ministara

Tegeltija: BiH mora energičnije da se angažuje na rješavanju migrantske krize

08:14, 16.10.2020.
Izvor: Srna
Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da BiH mora da pokaže spremnost da radi na rješavanju migrantske krize i da neće da bude "spavaona za migrante".

"To je proces u kome BiH treba da pokaže spremnost da hoće da radi i da se energičnije angažuje, jer ne smijemo dozvoliti da se migranti slobodno kreću, bez bilo kakve kontrole, a oni koji nemaju pravo da borave u BiH treba da budu vraćeni u svoje matične zemlje", poručio je Tegeltija.

On je naglasio da koliko god je to teško pitanje, ono se mora riješiti i u to se mora hitno krenuti, jer je broj migranta u BiH prevelik.

"Upravljanje migrantskom krizom podrazumijeva i kontrolu ulaska migranata u zemlju i tu je definitivno i Evropska komisija koja nudi pomoć i pomaže u nekom dijelu kod opremanja Granične policije kako bi se umanjio broj ulazaka migranata u BiH", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara sinoć za RTRS.

On je dodao da je to proces koji nijedna zemlja ne može da iskontroliše sama, posebno u ovom trenutku kada dolazi zima i kada postoji veliki broj migranata.

"U narednim mjesecima oni neće moći da borave na otvorenom prostoru i ponovo će se tražiti neko kratkoročno rješenje u kome se mora obezbijediti minimum uslova kako bi ti ljudi dočekali zimu u nekim humanijim uslovima i to je onaj dio humanitarne strane kada je riječ o migrantskoj krizi, ali to pitanje se mora dugoročno rješavati", ocijenio je Tegeltija.

Na pitanje kada će biti okončano imenovanje rukovodstva OBA BiH, Tegeltija je rekao da je ta procedura podijeljena između različitih vrsta vlasti i tu svoje mjesto ima Savjet ministara, ali i Predsjedništvo BiH i oba doma parlamenta kroz svoju zajedničku komisiju.

"Moja obaveza je da prikupim mišljenja od svojih zamjenika, Predsjedništva i parlamenta. Svjestan kompleksnosti donošenja takve odluke nisam insistirao na rješenjima, već sam ostavio vremena i prostora da se o tome izjasne svi oni koji su zainteresovani da iznesu svoj stav.

Stav Predsjedništva i mojih kolega iz Savjeta ministara je prošao i definitivno želim da dobijem stav zajedničke komisije parlamenta BiH, koja je nekoliko puta mijenjala svoj stav. Savjet ministara mora da odluči i mi ćemo najduže do kraja ovog mjeseca čekati da dobijemo stav zajedničke komisije. Ukoliko ne dobijemo taj stav, na sjednici Savjeta ministara predložiću imena koja sam dostavio i koja su poznata javnosti", rekao je Tegeltija.

On je naveo da će to pitanje staviti na dnevni red, ali postoji velika neizvjesnost da li će predloženi kandidati u ovom trenutku dobiti podršku u Savjetu ministara.

Govoreći o saradnji sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković, Tegeltija je rekao da u radu kolegijuma Savjeta ministara, čiji je ona član, ima korektnu saradnju i nema problema u komunikaciji, ali da je očigledno da Turkovićeva radi neke stvari bez potrebe da o tome informiše Predsjedništvo, Savjet ministara i predsjedavajućeg Savjeta ministara.

"Ona kao ministar ima svoja ovlaštenja, ali biće dobra prilika da se kroz raspravu u parlamentu vidi da li je prekršila ovlaštenja. Mislim da neki zaključci i stavovi nisu dobro prihvaćene u javnosti i trebalo bi malo više osjećaja za neke stvari prije nego ih uradite, jer je pitanje kako će se to doživjeti u BiH. Sukobi i podjele u BiH ne treba da se stvaraju zbog nekih drugih zemalja", konstatovao je Tegeltija.

Na pitanje da prokomentariše stavove opozicije da Savjet ministara ne predlaže zakone potrebne BiH i njenim građanima, Tegeltija je rekao da oni koji žele zakone da bi mijenjali odnose u BiH onako kako ih oni vide, treba da znaju da takvi zakoni nikada neće doći iz Savjeta ministara dok je on na njegovom čelu, niti će ih on predložiti.

"Oni koji žele svojim zakonskim rješenjima, koje šalju u ime svojih političkih partija, da mijenjaju ustavno uređenje BiH neće dobiti podršku Savjeta ministara, a u parlamentu znamo kako prolaze. Sve što je trebalo da se donese u korist BiH, njenih građana i privrede, to je i urađeno.

Sva zakonska rješenja koja su bila potrebna privredi, od zakona o javnim nabavkama do zakona o PDV-u biće usaglašena u normalnim procedurama, ali da Savjet ministara prati ambicije zakona koje pišu pojedinci iz međunarodnih organizaciji i stranci zarad nekih političkih partija, to neće biti praćeno podrškom Savjeta ministara dok ja rukovodim Savjetom ministara", poručio je Tegeltija.