Ne želi da dođe na samit

Tači odbio da dođe u BiH jer nije priznala Kosovo

16:25, 02.07.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači nije prihvatio poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da naredne sedmice posjeti BiH povodom samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), saznaje Klix.ba.

Tači je nakon dugog razmišljanja donio odluku da ne doputuje u BiH i tako ostao pri ranijem stavu da BiH prvo treba priznati nezavisnost Kosova.

On je nedavno u Tirani odbio susret i rukovanje s aktuelnim predsjedavajućim i srpskim članom Predsjedništva BiH. Kosovski lider prošlog mjeseca nije želio doći ni na godišnju konferenciju EBRD-a koja se održavala u Sarajevu. Kao razlog nedolaska takođe je naveo činjenicu da BiH nije priznala Kosovo.

Što se tiče SEECP-a koji počinje 8. jula, planirano je da se sastanci ministara i predsjednika zemalja Jugoistočne Evrope održe na Jahorini i u Sarajevu, tačnije u zgradi Predsjedništva BiH. 

Prema dostupnim informacijama, predsjednici država regiona biće dočekani na crvenom tepihu ispred zgrade Predsjedništva BiH, a gdje će biti postrojeni i pripadnici Oružanih snaga BiH nakon čega će prisustvovati zajedničkoj večeri.

Pored Tačija, u Sarajevo i na Jahorinu stižu i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Albanije Iljir Meta. U toku ove sedmice očekuju se potvrde dolazaka ostalih lidera zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.