Sud BiH

Svjedok čuo da je Veselijeva ubila dječaka Slobodana

  • 01.02.2019. 18:16

Svjedok Tužilaštva BiH Mustafa Tučić izjavio je danas u Sudu BiH da je čuo da je Elfeta Velesi ubila dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine i da mu je ona godinu dana poslije, kada je pitao da li je to istina, odgovorila da su i njoj ubili oca i brata.

Tučić je u nastavku suđenja Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli za ubistvo dječaka Slobodana 1992. godine kod Zvornika, rekao da je u Tuzli čuo priče da je to u Bajrićima uradila Veselijeva, te da je bio iznenađen jer je je prije rata znao kao "komunikativnu i druželjubivu osobu", koja je često navraćala u njegovu staklarsku radnju u Vlasenici.

"Sreo sam je u Tuzli i kada sam je pitao da li je ona to učinila, rekla mi je - "I oni su meni ubili oca i brata i ja više ne znam šta ću. Јa bih išla u Švajcarsku, jer ovo nije ono što sam mislila"", ispričao je svjedok.

On je rekao da je početkom juna 1992. godine došao u Bajriće, gdje je sa grupom koju je predvodio optuženi Sakib Halilović zvani Kibe došao i njegov rođak Fahrudin Demirović zvani Gumeni, od koga je čuo da je tu i Elfeta Veseli, koja ga je kasnije posjetila.

"Bila je u civilu, a nakon par dana vidio sam je u uniformi ispred Džemiline kuće sa vojnicima iz Vlasenice Mujom i Zengom", rekao je Tučić.

Tučić je ispričao da je tamo vidio dječaka Slobodana Stojanovića, za kojeg je čuo da je bio iz Kamenice, a kojeg su i vojska i narod sa sobom vodili.

"Najviše je bio sa Kibetovom grupom, sa njima je proveo 10, 15 dana, a jednom je s njima bila i Elfeta", rekao je Tučić i dodao da se pričalo da je dječak "pobjegao od kuće" jer su mu, kako je rekao "Srbi maltretirali roditelje".

Svjedok je ispričao da je čuo da su Slobodana jednom vodili na kupanje na Drinjaču, da je pokušao da pobjegne, pa ga je uhvatio Mirsad Mehmedović zvani Karadžić, te da je dječak imao modrice.

Tučić je rekao da je dječaka posljednji put vidio kada ga je kod njega doveo Fahrudin Demirović, koji je govorio da će će pomoći dječaku i zaštititi ga.

Svjedok je ispričao da je potom otišao u Tuzlu, gdje je čuo da je dječaka ubila Elfeta Veseli.

Kao motiv za današnje svjedočenje, Tučić je naveo želju da svojim iskazom pomogne rođaku Fahrudinu Demiroviću Gumenom, koji se plašio da se njemu i njegovoj ženi Almi "smješta" Slobodanovo ubistvo.

Svjedok Tužilaštva Fahrudin Demirović zvani Gumeni, potvrdio je da je Elfetu Veseli upoznao u Našicama, u Hrvatskoj, u Centru za obuku gdje su ih, kako je rekao, hrvatski ratnici iz Vukovara i sa drugih ratišta obučavali kako da neprijatelju nanesu što veće gubitke i poraze ga.

On je dodao da je u Našicama nadređeni bio Nurif Rizvanović, a da su Sakib Halilović i Dževad Gušić bili "u nekoj organizaciji".

Demirović je ispričao da je iz Našica, gdje se obučavalo i do 500 ljudi, sa svojom grupom, u kojoj je bila Elfeta Veseli, u BiH došao polovinom juna 1992. godine, te da ih je od Bosanskog Broda do Banovića vodio Sakib Halilović.

On je naveo da je u julu čuo da se "pojavilo srpsko dijete" iz Kamenice i da su ga neki ispitivali, među kojima je bila i Elfeta Veseli.

Svjedok je ispričao da je dječak ispitivan i zbog toga što je jednom, navodno, pokušao da pobjegne, te su ga proglasili špijunom i svi su na njega galamili.

"Kada sam došao, zatekao sam dječaka u ćošku sobe, bio je go, drhtao je. Pokušao sam da smirim situaciju, da mu pomognem, da mu ne naude i tražio sam da ga povedem sa sobom, ali mi nisu dali", svjedočio je Demirović.

Demirović je ispričao da je to bilo u kući pored Kibetove, te da mu je sutradan jedan vojnik rekao da "vijećaju o dječaku".

On je naveo da je nakon toga otišao na teren, te da je po povratku u Bajriće, nakon tri dana, odmah pitao za Slobodana i da mu je rečeno da su ga ubili oni koji su otišli sa Kibetom.

"Ne znam da li je to istina, kasnije sam od naroda čuo da su Sakib i Remza donijeli odluku da se diječak ubije jer je bio špijun", dodao je Demirović.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je, kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica takozvane Armije BiH, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo na području Kamenice.

Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dječaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 5. februara.