Suđenje Ramizu Drekoviću

Svjedočenje o povredama učenika nakon granatiranja Kalinovika

  • 19.11.2019. 18:07

U nastavku suđenja generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine, bivši ljekar u Domu zdravlja Stanimir Elez rekao je da je Stanislavi Koprivici granata nanijela šest povreda po tijelu i da joj je raznijela dio glave.

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH je svjedočio da je 3. juna 1995. godine bio na radnom mjestu kada su mještani donosili djecu ranjenu od granate, koja su tog jutra došla u školu po diplome.

"Sva djeca bila su teško ranjena iznad pojasa. Prvo su donijeli Dušanku Nišić, a onda Igora Kozomaru, Јelenu Bozalo, Davora Matkovića, Mlađenku Tepavčević i Stanislavu Koprivicu, za koju sam odmah vidio da neće preživjeti", ispričao je Elez.

On je rekao da je sa medicinskim sestrama nastojao da ranjenoj djeci što prije sanira povrede od granate, kako bi ih transportovali do bolnice u Foči.

"Kada smo njih zbrinuli, detaljno sam pregledao Stanislavino tijelo i utvrdio da je nastradala od gelera eksplozivne naprave koja je pala u njenoj neposrednoj blizini. Na sebi je imala razderotine kao da su nanesene tupim nožem. Јedan geler joj je probio glavu i raznio dio lobanje da se vidio mozak. Opis povreda unio sam u knjigu protokola u kojoj smo upisivali šta smo radili", svjedočio je Elez.

On je ispričao da je nekoliko dana nakon ovog granatiranja Kalinovik postao sablasno mjesto jer je stanovništvo masovno odlazilo u Foču i Miljevinu.

Elez je naveo da je granatiranje Kalinovika počelo u maju 1995. godine, objasnivši da je tada u mjestu Potoci, od granate u desni kuk teško ranjen dječak Miroslav Tošović.

"Kad su ga donijeli u Dom zdravlja bojao sam se da neće preživjeti, jer je mnogo krvario. Morao je hitno u bolnicu, a ja sam mu stavio dosta gaze da tamponiram ranu, ponio infuziju i svojim kolima odvezao u bolnicu gdje je operisan", rekao je Elez.

Svjedok je potvrdio da se ispaljenje granata čulo iz pravca Bjelimića, gdje su se nalazili pripadnici takozvane Armije BiH.

Prema optužnici, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno petnaestogodišnje dijete, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, te razoreno više objekata.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. decembar.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)