Sud BiH

Svjedočenja o zločinima nad Srbima u Bosanskom Brodu

  • 15.10.2018. 16:07

Svjedok Tužilaštva BiH Karmela Ivanović izjavila je pred Sudom BiH, na suđenju Alminku Islamoviću za ratne zločine nad srpskim civilima u Bosanskom Brodu, da joj je otac, koji je bio zarobljen, ispričao da su ga tukla tri lica, među kojima i optuženi.

Ona je navela da joj je otac rekao da su ga u staroj zgradi policije tukli "Staljo, Britva i Bikača".

Ivanovićeva je ispričala da je njen otac bio odveden u aprilu 1992. godine, te da je nakon izvjesnog vremena saznala da je u zatvoru u staroj zgradi policije, gdje je otišla i na ulazu vidjela Alminka Islamovića, zvanog Staljo, kojeg je poznavala odranije.

Ona je ispričala da je Islamovića tada pitala da li može da vidi svog oca, nakon čega su ga dvojica vojnika dovela. "Tata je bio plav. Bio je modar po licu i ušima", izjavila je Ivanovićeva.

Prema njenim riječima, njen otac je nakon desetak dana doveden kući, a u zatvoru je dobio infarkt.

Odbrana je ukazala Ivanovićevoj da je u ranijem iskazu rekla da joj otac nije spominjao ko su vojnici koji su ga zlostavljali, a svjedok je odgovorila da je tačno ono što je izjavila na današnjem ročištu, te da se tada nije mogla sjetiti.

Ona je u sudnici prepoznala optuženog, prenosi Birn.

Svjedok Stevo Gajić je rekao da ga je 21. juna 1992. godine Vojna policija Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) zaustavila na punktu u Bosanskom Brodu, te da je odveden na stadion, gdje je tučen.

Nakon što ga je Tužilaštvo BiH podsjetilo na raniji iskaz, prema kojem je spominjao osobu po nadimku Staljo, svjedok je naveo da je tu osobu sretao u lošim okolnostima.

"Tukao je, ako ne mene, onda druge. Tukao je sve redom. Svi su oni tukli", rekao je Gajić.

Na pitanje Tužilaštva da li se Staljo nalazi u sudnici, svjedok je rekao da ne vidi "tog Stalju koji je bio u to vrijeme".

Treći svjedok Milivoje Duronja rekao je da je oca posljednji put vidio krajem maja 1992. godine, da je čuo kako je odveden, te da nikada nije našao njegove posmrtne ostatke.

Alminko Islamović optužen je da je, kao nekadašnji pripadnik i komandir Vojne policije 101. brdske brigade Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti.

Na teret mu je stavljeno i odvođenje zarobljenih na prinudne radove, kao i paljenje i pljačkanje njihove imovine, te uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Suđenje će biti nastavljeno 29. oktobra.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.