Najavljene blokade

Svi medicinski radnici u Konjicu stupili u generalni štrajk

  • Извор: Радио Сарајево
  • 26.11.2021. 17:14

S obzirom da niko od nadležnih nije poduzeo nikakve korake da poboljša teško stanje zdravstvenih ustanova u Konjicu, zaposlenici Opšte bolnice i Doma zdravlja Konjic stupili su u generalni štrajk, potvrdio je predsjednik Sindikata Opšte bolnice i Doma zdravlja Konjic Irfan Jazvin za portal Radiosarajevo.ba.

Jazvin dodaje da je ovo očajnički potez u pokušaju da se poboljšaju uslovi za rad u konjičkim bolnicama.

"U generlanom štrajku smo od jutros. Niko od nadležnih to nije ozbiljno shvatio i nije pokušao riješiti naš problem. Jedini naš zahtjev jeste da nam isplate plate", kazao je Jazvin za Radiosarajevo.ba.

Najavio je mogućnost radikalnijih poteza ukoliko se njihov zahtjev ne ispuni do iduće sedmice.

"Danas je održan sastanak resornog ministra, sindikata, spremljen je urgentan dopis Federalnoj vladi da se odblokira račun i puste plaće, pa vidjećemo šta će biti", ističe Jazvin.

Naglasio je kako su razgovarali o mogućim blokadama u narednim danima ukoliko se njihov zahtjev ne ispuni.

"Odlučićemo o tome hoćemo li iduće sedmice ići u blokadu magistralne ceste M-17. Razmatrali smo da li da idemo u blokadu institucija HNK i poput rudara održati proteste ispred zgrade Porezne uprave, Vlade HNK ili Zavoda za zdravstveno osiguranje u Mostaru, no za sada ipak blokada magistralne ceste", tvrdi Jazvin.

Pojašnjava šta su u ovom trenutku prioriteti za zdravstvene radnike.

"Nama je prioritet da nam puste platu za avgust, pa da se onda vode pregovori s Poreskom upravom. Više od hiljadu ljudi je gladno, oni zavise od plata nas 320 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u Konjicu. Moramo naći neki model da više ne dolazi do blokada", dodao je Jazvin za portal Radiosarajevo.ba.

Jazvin je poručio da su zdravstveni radnici primorani na ovaj potez jer su gladni i bore se za svoju egzistenciju.

Naglasio je da građanima neće biti uskraćena medicinska pomoć, ekipa Hitne medicinske pomoći Konjic biće na usluzi građanima.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)