UIO raspisala tender

Svi granični prelazi dobiće video nadzor

  • 16.10.2018. 19:25

Svi granični prelazi u BiH dobiće video nadzor. Uprava za indirektno oprezivanje raspisala je tender za nabavku i inastalisanje video nadzora na graničnim prelazima, ali i prostorijama koje koristi Uprava. Sve to koštaće 2,5 miliona maraka. A novac za ove namjene planiran je u budžetu uprave za 2018. godinu. 

Video nadzor poboljšaće bezbjednost, ali i transparentnost rada - vjeruju u Upravi. A kako kažu, na taj način biće spriječene i sve nezakonitosti u radu. 

“Smatramo da će biti puno transparentnije i puno bolji način protoka putnika i roba i očekujemo da ovaj tender koji je u toku i kada se izabere najpovoljniji ponuđač u nekom kratkom vremenskom implementiramo da svi granični prelazi budu pokriveni video nadzoroima na kojima je dozvoljen promet putnika i roba", kaže Ratko Kovačević, portparol UIO.

Zainteresovani ponuđači imaju rok da dostave ponude do 20.novembra, kada će pristigle ponude biti javno i otvorene. Rok da video nadzor bude isporučen i instalisan je 210 dana i to uz garanciju od jedne godine.  Još je uslova koji ponuđači moraju da ispune i kada je riječ o tehničkoj i profesionalnoj sposobnosti. 

Samo neki od njih su da su u posljednje tri godine uradili najmanje jedan ovakav ugovor, čija je vrijednost najmanje 2 miliona. Kriterijum za dodjelu ugovora je  najniža cijena. U Graničnoj policiji BiH kažu da video nadzor treba da bude sproveden uz podršku i sredstva Evropske komisije i to putem projekta IPA 2015. 

Očekuju da će bolji video nadzor značiti i bolji rad.

“Pravilnikom o standardima i uslovia opremljenosti graničnih prelaza predviđeno je da će na graničnim prelazima biti uspostavljen funkcionalan sistem video nadzora radi efikasnijeg obavljanja poslova i zadataka iz nadležnosti granične policije", kaže Jasminka Mujić, portparol GP BiH.

Noviji granični prelazi video nadzor već imaju. Novom nabavkom trebalo bi da bude pokriveno svih 59 prelaza. Iz ministarstva bezbjednosti BiH o ovoj temi nisu odgovorili na naša pitanja. Ranije su saopštili da video nadzor, između ostalog, omogućava obezbjeđivanje dokaza za potrebe pravosudnih institucija, sprečavanje koruptivnih radnji, rekonstrukciju spornih događaja u zonama pod nadzorom, ali i kontrolu i praćenje poslovnog procesa i poštovanju zakona u radu službenika.
 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана