Ambasador BiH pri UN-u

Sven Alkalaj ponovo bez dozvole govorio u ime BiH

  • 27.11.2020. 19:05

Sven Alkalaj se ponovo drznuo da bez dozvole Predsjedništva govori u ime BiH. Jednom, onda kada je i zaplako, nije bilo dovoljno, pa je ambasador BiH pri UN-u i ovaj put stao pred Savjet bezbjednosti UN-a. Alkalaj je jedini ambasador koji nije imao instukciju nadležnih u čije je ime govorio.

"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine iskazuje puno spremnost i želju da se ponaša u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine kao njenim dijelom. Predsjedništvo zahvaljuje svim njenim partnerima koji su dali svoj doprinos u uspostavljanju i očuvanju mira", kaže Sven Alkalaj.

To što se na virtuelnoj konferenciji pojavio tek tako, iznenadilo je predsjedavajućeg BH Predsjedništva. Milorad Dodik nije oklijevao da o tome obavijesti i ostale učesnike. 

"Otkud Vam gospodin Alkalaj ovdje u ime Bosne i Hercegovine? Zašto je on tu? Zar ga je neko od Vas gospodo ekselencije, članice država Savjeta ministara, da li neko od vas dolazi na sjednice Savjeta bezbjednosti onako samo kako vi hoćete. Ili možda pitate svoje centrale o tome? Moram vam reći da gospodin Alkalaj nikoga nije pitao, a bio je dužan da pita Predsjedništvo", rekao je Dodik.

Tako nešto na pamet ni bi palo diplomatama koje je delegirala Republika Srpska. Procedure su jasne, za sve javne nastupe u ime BiH, potrebna je saglasnost Predsjedništva.

"Za svako obraćanje, iznošenje stavova, glasanje ili slične procedure neophodno je tražiti instrukciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ukoliko ta instrukcija nije već prethodno poslata. U slučaju izostanka instrukcije, dakle, ako se dešava nekakav forum a nema koncenzusa, ne postoji dogovor na nivou Predsjedništva ambasador nema osnove da na bilo koji način iznosi stavove", kaže Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj.

Diplomatski aparat BiH u velikom dijelu je nekontrolisan, zaobilazi procedure i nadležnosti. Zato ni ne čudi utisak koji BiH ostavlja u svijetu. 

"Jedan dio Bosne i Hercegovine prihvata njenu poziciju međunarodnog protektorata i on nema nikakav problem da tu zemlju posmatra van suverenosti. Republika Srpska pokušava da zaštiti svoju poziciju i poziciju Bosne i Hercegovine kada je u pitanju njen unutrašnji i spoljni suverenitet. Zbog toga je bila ispravna opaska srpskog člana Predsjedništva i predsjedavajućeg da mimo dozvole Predsjedništva vi ne možete da zastupate spoljnu politiku", kaže Željko Budimir, profesor na FPN-u u Banjaluci.

Neposluh BiH diplomatije, vjerovatno dolazi iz Ministarstva spoljnih poslova. Umjesto da budu servis, oni su dirigenti spoljne politike. Tamo konce drži Bisera Turković, prvak u zaobilaženju Predsjedništva BiH.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм