Sve veći broj migranata u Srpskoj: Kriju se i u šupama za drva

  • 20.06.2020. 19:12

Od prvog januara do danas na teritoriji Republike Srpske uočeno je četiri hiljade migranata, a od tog broja čak dvije i po hiljade u posljednjih 15 dana, podaci su MUP-a Republike Srpske.

Ovo, možda, najbolje pokazuje koliki je migrantski pritisak ali policija radi svoj posao i sprovodi ih, prema ranijoj odluci, na teritoriju Federacije BiH. Na kraju krajeva, to im i jeste cilj, u najvećem broju Unsko-sanski kanton odakle kreću u nelegalne prelaske u Hrvatsku. 

"Prethodnih godina u prosjeku na području RS evidentirano je između 15 i 20 migranata dnevno, međutim taj broj je sada oko 150 samo u Banjaluci svaki dan. Ogroman je pritisak migracioni, ogromna su njihova kretanja, jako su prisutni na našem terenu. Ono što je interesantno je da su oni u prethodnom periodu bili mirniji i nisu pravili incidente. Očigledno je da im je lakše polazila za rukom krajnja namjera da se domognu zemalja Evropske unije", kaže Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije MUP-a RS.

Najveća žarišta ilegalnog ulaska migranata u BiH su na području Zvornika, Huma i Trebinja, a više od 70 odsto ih je porijeklom iz Pakistana i Avganistana, tvrdi direktor Granične policije BiH Zoran Galić. Kako bi se kontrole na granicama pojačale, a ilegalan priliv migranata smanjio, MUP Republike Srpske u ispomoć Graničnoj policiji BiH od ponedjeljka šalje dodatne snage Žandarmerije, 30 policijskih službenika. 

"Iako je početkom maja počelo sa radom 99 policijskih službenika za graničnu kontrolu, trenutno nam nedostaje njih još oko 300. Nedostatak policijskih službenika konstantno je prisutan od početka pojačanog migracijskog pritiska na BiH, što u značajnoj mjeri limitira kapacitete Granične policije BiH u obavljanju poslova nadzora granice kao osnovnog načina otkrivanja i sprečavanja nezakonitih migracija", kaže Galić.

Zbog povećanja broja migranata koji se kreću kroz Republiku Srpsku, povećava se i strah stanovništva, posebno nakon što je jedan od njih, prije nekoliko dana, potegao pištolj na pripadnika policije. Sinoć su se putnici iz autobusa koji je išao iz Banjaluke prema Milićima pobunili protiv ulaska grupe migranata u autobus. 

"Zbog negodovanja putnika koji su trebali da se voze zajedno s njima u tom pravcu došlo je do zastoja odlaska tog autobusa jer putnici nisu  htjeli da uđu u autobus, oni nisu željeli da izađu iz autobusa i kasnije je došla policija koja je to naravno riješila. Te ljude koji su migranti mi nemamo prava ni nadležnosti da tretiramo na bilo koji drugačiji način nego ostale putnike. Oni normalno dođu na šalter i kupe kartu u onim pravcima  u kojima postoje redovne linije koje su registrovane", rekao je Sladomir Đurić, vlasnik Autobuske stanice Banjaluka.

Ermin iz Palestine koga smo danas zatekli na autobuskoj stanici u Banjaluci čekao je autobus za Bihać. Kaže, čitava BiH, a pogotovo Banjaluka su mu samo prolazna ruta. Njegova je želja je da dođe do Pariza. 

BiH je veoma dobra, veoma su dobri ljudi ovdje, nije kao u Hrvatskoj gdje su prema nama loši i građani, a pogotovo policija. Posljednja dva dana sam u Banjaluci, došao sam iz Sarajeva, a danas idem za Bihać", priča Ermin.

Na području Bihaća migranti, odavno, prave mnogo problema. Iz tog grada se prevoze u kamp u srpskom selu Lipa odakle često bježe i prave problem tamošnjem stanovništvu. 

"Recimo, jedan poziv koji sam imao bio je kada je jedna žena krenula po drva uveče. Nazvala me i rekla "Nemanja, ja sam otvorila tu drvaru, prostoriju u kojoj su drva, a njih pet je bilo unutra". Srećom, nije ništa bilo, ali ne moram da vam objašnjavam šta to znači jednoj povratničkoj porodici, pogotovo jednoj ženi koja živi sama", rekao je Nemanja Davidović, iz udruženja "Povratnici".

Granična policija BiH radi na izmjenama Pravilnika o unutrašnoj organizaciji koji je u najvećoj mjeri usklađen sa standardima iz šengenskog pravnog reda, odnosno zakonodavstva Evropske unije. Ukoliko bi pravilnik bio usvojen u značajnoj mjeri bi osnažio kapacitete Granične policije, jer je njime predviđeno dodatnih 1.300 policijskih službenika. 

Тагови: