Neprihvatljivo ponašanje Hrvatske

Sve teža situacija sa migrantskom krizom u BiH

  • 30.08.2019. 19:33

Neprihvatljivo je da hrvatska policija nasilno protjera 35 migranata na područje BiH, poručuje predsjednica Republike Srpske, osuđujući metode kojima se to radi na spoljnoj granici Evropske unije.

Ta granica, kaže predsjednica Srpske, nije dovoljno dobro obezbijeđena i smatra da to nije slučajno. U suprotnom, kaže, situacija ne bi bila ovakva. 

"Oni nama dolaze sa te jedinstvene spoljne granice Evropske unije. Dakle, svaka država ima pravo da se štiti, ali nasilje, divljaštvo ne podržavam. Dakle, postoje metode i načini kako možete da spriječite ulazak i kako možete da zbrinete oni koje su ušli, a opet u skladu sa zakonom i sa međunarodnim standardima i normama", izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

Migranti su, prema snimcima koji su se pojavili, na hrvatskoj teritoriji natjerani da skaču u provaliju, kako bi dalje bili protjerani prema BiH. Hrvatska policija je, tvrde, prijetila i oružjem. U odgovoru za ATV tvrde da je riječ o lažnim optužbama.

"Uvidom u evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske utvrđeno je da su državljanin Maroka i državljanin Alžira prihvaćeni u readmisijskom postupku od Republike Slovenije. Potom su procesuirani u skladu sa odredbama Zakona o strancima te su im izdata rješenja o povratku, na osnovu kojeg su u određenom roku obavezni napustiti EU", navodi se u odgovoru MUP-a Hrvatske. 

Ministar bezbjednosti BiH najavljuje kontramjere Hrvatskoj, ali za ATV poručuje da ne može otkriti na šta konkretno misli. Dok kanton puca po šavovima zbog sve većeg broja migranata, Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji ponovo diže glas protiv namjere da se migranti izmjeste u Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca. 

"Nemamo ništa protiv migranata, ali ako ih smjeste u Medeno Polje, zaboravite na Aneks 7. I Srbi i Bošnjaci koji su se vratili će napustiti Bosanski Petrovac", navode iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić upozorava da je Graničnoj policiji BiH neophodna pomoć, koju je, kako kaže, Ministarstvo bezbjednosti moralo da obezbijedi. Lokacija Medeno polje, tvrdi Majkićeva, nikako ne može da bude rješenje. 

"Republika Srpska će podržati srpski narod i ponuditi svaku vrstu pomoći da se onemogući smještaj migranata na lokaciji Medeno polje", poručila je Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U BiH je, procjenjuje se, od početka godine pristiglo 21.000 migranata. Često su krivci za izazivanje nereda. U prvih pola godine migranti su na području USK počinili 155 krivičnih djela, a krivi su za više od 560 incidenata.  

Тагови: