Nasilje, bolesti i požari

Sve alarmantnije stanje sa migrantima u BiH

  • 28.10.2019. 20:00

Sve alarmantnije je stanje sa migrantima u BiH, posebno u Unsko-sanskom kantonu. Sve više je oboljelih od šuge, AIDS-a, hepatitisa, tuberkuloze, a registrovano je i dvoje oboljelih od malarije. 

Zarazne bolesti nisu jedini problem po domaće stanovništvo. Vatrogasci i policija intervenisali su sinoć i u napuštenoj kući u Bihaću, u kojoj su migranti zapalili vatru da se ugriju, a potom izazvali požar. Tačan uzrok biće poznat nakon uviđaja. 

Mostarska policija traga za većom grupom migranata koji su izazvali tuču na autobuskoj stanici, a jedan od njih je i povrijeđen. 

"Ustanovili smo da se radi o migrantima koji su napustili mjesto događaja po dolasku policije. Na licu mjesta ostao je jedan migrant koji je bio povrijeđen u tuči", rekao je Ljudevit Marić, šef odsjeka za odnose s javnošču MUP-a Hercegovačko-neretvanskoh kantona.

Na istočnoj granici BiH 1.000 je registrovanih i oko 1.300 neregistrovanih ulazaka migranata dnevno. Više od 5. 000 migranata boravi u prihvatnim centrima u Bihaću i Velikoj Kladuši, i više nema kapaciteta za njihov smještaj. 

Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu prije sedam dana zatražila je hitno izmještanje migranata iz Vučjaka i predložila njihov prebačaj u Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca. To bi, praktično značilo preseljavanje migrantske krize u Republiku Srpsku, koja se odavno izjasnila da nema kapaciteta za smještaj. Jasno je da je BH-nivo zakazao u usvajanju konkretnih odluka u borbi sa krizom, kaže delegat u Domu naroda Dušanka Majkić. 

"Apsolutno je otvoreno pitanje šta će se dogoditi sa tim ljudima kad zima dođe. U ovom momentu se ne može reći da iko brine. Savjet ministara u tehničkom mandatu ne zasjeda, nije donio sve dokumente koje je trebao donijeti, nije upoznao Predsjedništvo koje mu je tražilo jedan dokument koji je trebalo da bude na fikasan način predloženo rješavanje migrantske krize", kaže Majkić.

Crveni krst u Bihaću još ne garantuje punu pomoć u migrantskim kampovima. Za prihvatni centar Bira ugovor o iznajmljivanju prostora migrantiam ističe za pola mjeseca, a vlasnik je već potvrdio da produženja roka neće biti.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.