Sud BiH

Sutra početak suđenja Mektiću za zloupotrebu položaja

  • 03.06.2020. 16:02

Sud BiH za sutra je zakazao početak suđenja bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, najavljeno je iz Suda.

Osim Mektića, optužnicom su obuhvaćeni i tadašnji šef kabineta ministra Igor Golijanin, pomoćnik ministra Semir Agić, kao i Edin Garaplija, u svojstvu odgovornog lica i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "Inza" Sarajevo.

Mektića, Golijanina, Agića i Garapliju optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva koji je sa 198.454 evra finansirala Delegacija EU u BiH.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Oni se terete i za kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanje fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna nanesena šteta iznosi 244.764 KM.

Početak suđenja zakazan je za 14.00 časova.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија